Trots bevattningsförbudet: VTK fortsätter att vattna banorna – även när det regnar

Vimmerby Tennsklubb fortsätter att vattna sina banor i Källängsparken. Något som Vimmerbybor reagerat på – igen. – Jag förstår det, men vi har efter samråd med kommunen fått klartecken att hålla våra tennisbanor vid liv, om vi vattnar med förstånd, säger Bengt Westrin, ordförande i klubben.

För en dryg månad sedan berättade Vimmerby Tennisklubb att man skulle upphöra med att vattna sina banor med dricksvatten via spridare. Trots löftet och rådande bevattningsförbud har man fortsatt med det – efter okej från kommunen. Foto: Jimmy Karlsson

För en dryg månad sedan berättade Vimmerby Tennisklubb att man skulle upphöra med att vattna sina banor med dricksvatten via spridare. Trots löftet och rådande bevattningsförbud har man fortsatt med det – efter okej från kommunen. Foto: Jimmy Karlsson

Foto:

Vimmerby2017-07-05 08:00

Det är bevattningsförbud i Vimmerby kommun sedan den 15 maj. Något som påverkar invånarna, som måste vara restriktiva med hur de använder det kommunala dricksvattnet.

En återhållsamhet som gör att man kanske är lite mera observant på hur andra vattnar. Redan i slutet av maj kontaktade irriterade Vimmerbybor både Vimmerby Tidning och VA-chefen efter att man noterat att Vimmerby Tennisklubb fortsatte att vattna sina banor i Källängsparken med spridare.

När det här kom upp till diskussion blev slutsatsen att klubben skulle stänga av vattenspridarna och att medlemmarna skulle vattna med kannor istället.

”Men tennisbanorna vattnas fortfarande med spridare, till och med när det regnar”, säger en av flera läsare som kontaktat vår tidning.

Bengt Westrin i tennisklubben förklarar att det är helt i sin ordning.
– Jag blir till och med glad över att folk reagerar, så vi får tillfälle att förklara varför vi fortsätter vattna. Efter den första diskussionen tog vi kontakt med VA-chef Kim Tietze och gjorde ett gemensamt besök i Källängsparken, där vi beskrev vilka volymer vi vattnar med, hur det går till och konsekvenserna om vi inte vattnar.

Den här genomgången ledde till att Vimmerby TK fått ett okej – med förbehåll.
– Vi har haft en konstruktiv kontakt med kommunen, som ser att vi har en medvetenhet. Men om det skulle vara över 25 grader varmt och inget regn räcker det med tre-fyra dagar för att våra banor ska spricka sönder. Det betyder en kostnad på flera hundra tusen kronor.

Klubben har varit i kontakt med experter på tennisbanor och också kommit fram till nya vattningsvanor.
– En av banorna ligger över en vattenåder, och håller fukten bättre. De som är mera utsatta vattnar vi på natten, då avdunstningen är minimal. Vattnar man en varm sommardag kan 60-80 procent av det vatten dunsta bort, så det är inte särskilt effektivt.

Bengt Westrin berättar att valet att använda spridare också är medvetet.
– Vi har gjort jämförelser och skulle vi lägga ut grövre slangar går det åt 150 liter i minuten, använder vi spridare handlar det bara om en tredjedel så mycket under samma tid.

Men att vattna när det regnar?
– Precis som i trädgården blir det lite av dubbel verkan om man passar på att vattna när det regnar, det blir mera effektivt. Men skulle det komma stora mängder regn stänger vi av spridaren.

Bengt Westrin säger dock att tillåtelsen att vattna kan komma att omprövas.
– Om problemet med grundvattennivåerna förvärras kan det förändras.

Och några vattenkannor har inte varit aktuellt?
– Nej, det skulle innebära att vi hade fått skicka ut alla våra medlemmar med kanna nattetid, om det skulle ha önskvärd effekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om