Han blir ny kyrkoherde i Vimmerby

Trots brist på kvalificerade kyrkoherdar i landet har Vimmerby hittat en efterträdare.

Kyrkoherde Fredrik Lennman tillträder sista veckan i augusti i Vimmerby

Kyrkoherde Fredrik Lennman tillträder sista veckan i augusti i Vimmerby

Foto: Privat

Vimmerby2023-07-27 16:54

Det blir kyrkoherde Fredrik Lennman från Mjölby som börjar ett sju månaders deltidsvikarierat i Vimmerby i slutet av augusti, något om Dagens Vimmerby var först med att berätta om.

– Det ska bli spännande att börja där, säger kyrkoherde Fredrik Lennman när Vimmerby Tidning når honom för en kommentar.

– Jag kan inte mycket om pastoratet. Men jag har sjungit i Storebro och Pelarne kyrka med den kör jag tillhörde. 

Fredrik Lennman har gedigen erfarenhet som kyrkoherde med 20 år i bagaget. Han gick nyligen i pension strax innan pandemin och har verkat både i Ydre pastorat och Rimforsa församling tidigare. Vimmerbys tidigare kyrkoherde slutade nyligen och det tar tid att hitta en ny menar Fredrik Lennman då kyrkoherdar inte växer på träd. Det är både krångligt och tidsödande att hitta en ny och få den att börja på sitt nya jobb.

– Först är det tre månaders uppsägningstid på den man hittar om man hittar någon, säger Fredrik Lennman. Sedan är det rent allmänt brist på erfarna kyrkoherdar i landet. En kyrkoherde har det totala och yttersta ansvaret för en församling eller ett pastorat. För allt som händer som han säger; arbetsmiljöfrågor, lagar, förordningar, policys och allt annat som kan ingå i en verksamhet.

– Jag kommer att jobba 60 procent under en sjumånaders period framåt, säger Fredrik Lennman, och pendla mellan Mjölby och Vimmerby. Det kommer att bli spännande.

Kyrkorådets ordförande Magnus Carlsson är glad att man nu fått en erfaren kyrkoherde som vikarie.

– Nu kan vi fokusera på att hitta en permanent ersättare, säger Magnus Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!