Hög sjukfrånvaro – inte ett problem på hälsocentralen

Trots hög smittspridning i regionen är personalen på Vimmerby hälsocentral fortsatt frisk. Mycket tack vare inarbetade rutiner.

Camilla Ljungdahl berättar att få medarbetare har sjukfrånvaro i dessa tider.

Camilla Ljungdahl berättar att få medarbetare har sjukfrånvaro i dessa tider.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-01-26 15:38

– Det är få medarbetare som testat positivt hos oss och vi har varit förskonade med sjukfrånvaro. Vi hade ett högre antal som sjukanmälde sig kring julen men nu har vi bara enstaka fall med sjukfrånvaro, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef för hälsocentralen i Vimmerby.

Bland medarbetarna som är hemma rör det sig främst om vård av barn eller att någon närstående är smittad, berättar Camilla Ljungdahl. En stor anledning till varför så få medarbetare har drabbats av smittan, är tack vare deras skyddsutrustning och inarbetade säkerhetsåtgärder när de arbetar med svårt sjuka patienter. 

Bland de medarbetare som har varit eller är sjuka rör det sig bland annat om säsongsbaserad influensa och vanliga förkylningar. Även där tycks antalet drabbade medarbetare vara låg menar Camilla.

– Vi har nolltolerans för symtom. Om någon medarbetare får minsta lilla känning, tar de en provtagning och går hem tills dess att de fått provsvar och är helt friska igen.

I början av pandemin fanns det en viss oro för smittan bland medarbetarna, enligt Camilla. Nu upplever hon att det har avtagit hos personalen och att deras säkerhetsrutiner har bidragit till att personalen känner sig trygga i arbetet, i en tid då smittan är hög i samhället.

– Visst är det en risk att möta våra patienter men vi gör det så riskfritt vi kan genom att personalen har skyddsutrustning, tvättar händerna på rätt sätt och att vi kan hålla avstånd till varandra i våra lokaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!