Jonas och Ulrika Uhre på Råshults gård utanför Vimmerby har fullt upp inför årets kosläpp den 5 maj.
– Det blir en del extrajobb, men samtidigt är det något av julafton för oss. Vi tycker det är kul att visa konsumenterna att det finns en Arlagård på nära håll, och de verkar ju tycka om att se vår verklighet och djur som har det bra, säger Jonas Uhre.
Antalet besökare varierar. Från 50 första året till 1 200 - 1 300 som mest. I fjol krockade kosläppet med ett arrangemang på torget.
– Då kom det lite färre, men nu prövar vi en söndag för första gången.
Hot riktade mot mjölkbönder har fått stor uppmärksamhet i media den senaste tiden och Jonas Uhre sticker inte under stol med att det funnits i bakhuvudet.
– Klart man funderar lite, men vi kom väl ganska snart fram till att det här är något vi vill fortsätta göra.
Fredrik Larm, eventchef och ansvarig för kosläppen som Arla arrangerar runt om i landet, säger att uppgiften om att bönder ställt in kosläpp på grund av hotbilden bottnar i ett missförstånd.
– Vi har inga kosläpp i Gästrikland eftersom där inte finns några gårdar som anmält sig, det handlar alltså inte om några inställda kosläpp. Däremot ser vi mycket allvarligt på de hot som riktats mot våra bönder, det är många gånger vidriga saker de får utstå och vi har en djurhållning i Sverige vi verkligen inte behöver skämmas över. Det är helt oacceptabelt, menar han.
Hur hanterar Arla det här, just inför kosläppen?– Vad som skrivs på sociala medier och vad som händer på de fysiska kosläppen är två skilda saker. Redan förra året fanns djurrättsaktivister på kosläppen för att framföra sitt budskap, men det var inte fråga om våld eller hot. Vi har helt olika grundsyn på huruvida vi ska ha mjölkproduktion eller inte. De ser väl de välbesökta kosläppen som en bra plattform, men på de kosläpp vi haft hittills i år har det inte varit några aktivister. Vi har en dialog med våra bönder och med polisen och även polis som är specialiserad på aktivism. Polisen ser ingen specifik hotbild kopplad just till kosläppen.
Intresset för kosläppen har varit enormt och 50 000 biljetter gick som smör, i Stockholmsområdet tog biljetterna slut på en halvtimme.
– Helt fantastiskt och vi vill förstås att kosläppen ska få vara en folkfest för hela familjen, säger Fredrik Larm.
Johan Uhre är själv smått förundrad över dragningskraften.
– Men folk ser det nog som ett härligt vårtecken. Och det är ju en upplevelse att se korna få röra sig fritt, och göra upp om vem som ska bli sommarens ledare.
Är kossorna glada – eller är de bara halvblinda när de släpps ut i vårljuset?– Numera, när de står i en modern upplyst ladugård, är det ingen större skillnad att komma ut i solen. Så jag vill absolut påstå att kossorna är glada.