Trots positivt resultat: "Får inte slappna av"

Vimmerby kommuns preliminära bokslut visar på ett överskott på 29 miljoner kronor för 2020. En stor bidragande orsak till överskottet är flera tillfälliga statsbidrag till följd av pandemin.

Positivt resultat trots pandemin.

Positivt resultat trots pandemin.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-02-22 18:00

Enligt Vimmerby kommuns preliminära bokslut gör kommunen ett överskott på 29 miljoner kronor. Ett resultat som är bättre än både budget och den senaste prognosen och kan jämföras med resultatet för 2019 som landade på 22,3 miljoner kronor.

– Det är många kommuner som har gjort ett positivt resultat tack vare de stora statliga bidragen, så det är inte helt vår egen förtjänst, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

– Men vi har gjort mycket själva också. Bland annat har barn- och utbildningsförvaltningen bidragit. De har närmat sig en budget i balans och det är jättebra. Vi behöver ett positivt resultat för att kunna genomföra nödvändiga investeringar framöver, det är ett måste, säger han.

Vad är det som har belastat kommunens ekonomi mest under pandemiåret?

– Det är bland annat ett ökat sjukskrivningstal. Det kostar väldigt mycket, säger Jacob Käll.

Trots det positiva resultatet förra året menar Jacob Käll att kommunen inte får slappna av och släppa ner axlarna. Utmaningarna och osäkerheten kring hur pandemin kommer att påverka skatteintäkter och statsbidrag är fortsatt stor. På grund av dessa faktorer måste kommunen sträva efter större marginaler i de kommande årens budgetar menar tillförordnade ekonomichefen Eric Carlsson.

Vimmerby kommuns slutgiltiga årsredovisning kommer att behandlas på kommunstyrelsens möte den 16 mars och beslutas därefter av kommunfullmäktige den 6 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!