Det säger gruppchefen Lisa Koblanck, som berättar om Fokusgruppens arbete:
– Vi har skrivit cirka 70 stycken brott om innehav av narkotika i olika mängder, cirka 20 stycken eget bruk.Vi har skrivit cirka 10 anmälningar om överlåtelse av narkotika och cirka 10 anmälningar om framställan av narkotika, säger hon om året som gått.
– Sen har vi tagit cirka fem stycken för drograttfylleri. Det har gjorts beslag av tre vapen och man har gjort cirka fem anmälningar om dopningsbrott också.
Under året har gruppen gjort beslag i form av cirka 2700 tabletter; allt från benzo, ecstasy och tramadol. Det har beslagtagits cirka 1,4 kilo amfetamin, 150 gram kokain, 11 kilo hasch, ett halvt kilo marijuana och 16 ampuller med dopingmedel.
– Jag tror egentligen bara att vi har skrapat på ytan. Visst har vi åsamkat de kriminella en del ekonomiska förluster men jag tror det finns betydligt mycket mer än vad vi har tagit.
– Det vanligaste vi hittar är amfetamin och hasch. Överlag så skulle jag säga att det är tabletter, amfetamin och hasch, de är det vanligaste. Sen kommer det och går lite med ecstasy och kokain.
Straffvärdet skiljer på de olika substanserna utifrån hur starkt det är och där med hur mycket som går åt när man använder det, berättar Lisa Koblanck.
– För att få fängelse överhuvudtaget så behöver man bara 0,6 gram kokain, men det behövs fem gram amfetamin och 50 gram cannabis.
Fokusgruppen jobbar över hela norra Kalmar län, men allra flest ärenden har de gjort i Västervik, Vimmerby och Hultsfred.
– Vi har gjort en hel del i Oskarshamn, men vi har inte varit lika aktiva nere i Högsby och Mönsterås kommuner och det beror på att vi har dåligt med inflöde av tips där.
Hur ser fördelningen av ärenden ut mellan Västervik, Vimmerby och Hultsfred?
– Jag tror att vi har något mer ärenden i Västervik. Men Vimmerby och Hultsfred ligger inte långt efter alls, utan tyvärr har vi ganska mycket där. Men det behöver inte betyda att det finns mycket mer narkotika där utan det kan vara så att vi har bra information.
De personer som ni gjort husrannsakningar hos och skrivit anmälningar om – går det att ge någon generell bild om vilka personer det är? Rör det sig om grovt kriminella?
– Det är allting. Vi i vår grupp har inte siktat in oss på de som kanske bara brukar någon gång då och då utan vi försöker med de som antingen är lite större eller framförallt säljer vidare på något sätt. Det är ju allt ifrån de som är i det som vi klassar som organiserad kriminalitet, till sådana som ser det som ett bra sätt att skaffa lite extra inkomster. Så det är väldigt olika och det är i alla samhällsklasser.
I arbetet ingår mycket pusslande utifrån tips och informationer.
– Det är inte bara ett tips som gör att vi gör något utan det är ofta att vi har fått från flera olika ingångar; om den här, den här och den här har sett det här så blir det en intressant plats till exempel. Sen kan vi titta på den platsen och se vad som händer.
Är du nöjd med fokusgruppens år?
– Jag är nöjd med året med tanke på att resursen inte är jättestor. Ibland så känner man att vi skulle kunna göra så mycket mer om vi hade en större resurs. Men resursen på det hela i LPO Västervik är lite i underkant. Vi skulle kunna ha en bättre uthållighet i vissa fall om vi var fler, säger Koblanck.