Så mycket narkotika beslagtogs under 2020

Under 2020 har lokalpolisområde Västerviks fokusgrupp gjort drygt 100 husrannsakningar, beslagtagit tusentals narkotikaklassade tabletter och kilovis med andra typer av droger. "Jag tror egentligen bara att vi har skrapat på ytan".

"Vi vill gärna fortsätta jobba med det här och försöka få bort det från gatorna för att minska tillgången." säger Lisa Koblanck, som är chef för fokusgruppen som framförallt jobbar mot narkotika och trafikbrott.

"Vi vill gärna fortsätta jobba med det här och försöka få bort det från gatorna för att minska tillgången." säger Lisa Koblanck, som är chef för fokusgruppen som framförallt jobbar mot narkotika och trafikbrott.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Vimmerby2021-02-09 17:30

Det säger gruppchefen Lisa Koblanck, som berättar om Fokusgruppens arbete:

– Vi har skrivit cirka 70 stycken brott om innehav av narkotika i olika mängder, cirka 20 stycken eget bruk.Vi har skrivit cirka 10 anmälningar om överlåtelse av narkotika och cirka 10 anmälningar om framställan av narkotika, säger hon om året som gått.

– Sen har vi tagit cirka fem stycken för drograttfylleri. Det har gjorts beslag av tre vapen och man har gjort cirka fem anmälningar om dopningsbrott också.

Under året har gruppen gjort beslag i form av cirka 2700 tabletter; allt från benzo, ecstasy och tramadol. Det har beslagtagits cirka 1,4 kilo amfetamin, 150 gram kokain, 11 kilo hasch, ett halvt kilo marijuana och 16 ampuller med dopingmedel.

– Jag tror egentligen bara att vi har skrapat på ytan. Visst har vi åsamkat de kriminella en del ekonomiska förluster men jag tror det finns betydligt mycket mer än vad vi har tagit. 

undefined
Drogen ecstasy kommer i tablettform och beskrivs ofta som en "partydrog". Det är ett syntetiskt preparat som liknar amfetamin.

– Det vanligaste vi hittar är amfetamin och hasch. Överlag så skulle jag säga att det är tabletter, amfetamin och hasch, de är det vanligaste. Sen kommer det och går lite med ecstasy och kokain.

Straffvärdet skiljer på de olika substanserna utifrån hur starkt det är och där med hur mycket som går åt när man använder det, berättar Lisa Koblanck.

– För att få fängelse överhuvudtaget så behöver man bara 0,6 gram kokain, men det behövs fem gram amfetamin och 50 gram cannabis.

undefined
Cirka 11 kilo hasch har beslagtagits av fokusgruppen under 2020.

Fokusgruppen jobbar över hela norra Kalmar län, men allra flest ärenden har de gjort i Västervik, Vimmerby och Hultsfred.

– Vi har gjort en hel del i Oskarshamn, men vi har inte varit lika aktiva nere i Högsby och Mönsterås kommuner och det beror på att vi har dåligt med inflöde av tips där.

Hur ser fördelningen av ärenden ut mellan Västervik, Vimmerby och Hultsfred?

– Jag tror att vi har något mer ärenden i Västervik. Men Vimmerby och Hultsfred ligger inte långt efter alls, utan tyvärr har vi ganska mycket där. Men det behöver inte betyda att det finns mycket mer narkotika där utan det kan vara så att vi har bra information. 

De personer som ni gjort husrannsakningar hos och skrivit anmälningar om – går det att ge någon generell bild om vilka personer det är? Rör det sig om grovt kriminella?

– Det är allting. Vi i vår grupp har inte siktat in oss på de som kanske bara brukar någon gång då och då utan vi försöker med de som antingen är lite större eller framförallt säljer vidare på något sätt. Det är ju allt ifrån de som är i det som vi klassar som organiserad kriminalitet, till sådana som ser det som ett bra sätt att skaffa lite extra inkomster. Så det är väldigt olika och det är i alla samhällsklasser.

undefined
Bild från ett tidigare tillfälle. Lisa Koblanck går igenom ett beslag av vad man misstänker är bland annat amfetamin.

I arbetet ingår mycket pusslande utifrån tips och informationer.

– Det är inte bara ett tips som gör att vi gör något utan det är ofta att vi har fått från flera olika ingångar; om den här, den här och den här har sett det här så blir det en intressant plats till exempel. Sen kan vi titta på den platsen och se vad som händer. 

Är du nöjd med fokusgruppens år?

– Jag är nöjd med året med tanke på att resursen inte är jättestor. Ibland så känner man att vi skulle kunna göra så mycket mer om vi hade en större resurs. Men resursen på det hela i LPO Västervik är lite i underkant. Vi skulle kunna ha en bättre uthållighet i vissa fall om vi var fler, säger Koblanck. 

Fokusgruppen 2020

90-100 husrannsakningar genomförda.

Beslag:

3 vapen

Cirka 2700 narkotikaklassade tabletter

Cirka 1,4 kilo amfetamin

Cirka 150 gram kokain

Cirka 11 kilo hasch

Cirka 0,5 kilo marijuana

Cirka 16 ampuller med olika dopningsmedel

Skrivna anmälningar:

Cirka 70 stycken innehav av narkotika

Cirka 20 stycken eget bruk av narkotika

Cirka 10 stycken överlåtelse av narkotika

Cirka 10 stycken framställan av narkotika

Cirka 5 stycken drograttfylleri

Cirka 5 stycken dopingbrott

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!