Trycket på bostäder varierar i kommunen

Är du på jakt efter en bostad i Vimmerby kommun? Vi har kollat läget för att se hur bostadssituationen ser ut i trakterna.

"För att Vimmerby ska leva behövs inte bara goda jobbmöjligheter utan även en variation av boendeformer" säger Vimarhem ABs VD Johan Oléhn.

"För att Vimmerby ska leva behövs inte bara goda jobbmöjligheter utan även en variation av boendeformer" säger Vimarhem ABs VD Johan Oléhn.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-02-15 06:00

– Det behövs byggas fler olika typer av bostäder i kommunen, säger Johan Oléhn, VD för det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB.

Samtidigt menar Oléhn att det är svårt att klargöra om Vimmerby har bostadsbrist eller ej, det beror helt på hur man väljer att se på det utifrån hur väl de byggen som finns i dag matchar marknadens efterfrågan:

– Det handlar inte bara om bygga fler hyresrätter utan även en utbyggnation av bostadsrätter och tomtmöjligheter. För att Vimmerby ska leva behövs inte bara goda jobbmöjligheter utan även en variation av boendeformer.

Hos Vimarhem varierar trycket på hyresrätterna. De mer attraktiva lägenheterna i centrala Vimmerby kräver längre kötid medan de som ligger utanför orten kräver mindre kötid. En lägenhets månadshyra kan också påverka intressenterna:

– Ibland ser vi att fler är intresserade av våra äldre, billigare lägenheter. Då krävs det mer köpoäng.

Det privata bostadsbolaget VBO Fastighets AB, med omkring 250 hyresrätter i Vimmerby och Hultsfred, vittnar om en liknande situation som Vimarhem. Samtidigt märks det av en skillnad mellan orterna:

– Vi upplever ett generellt högre tryck på lägenheterna i Vimmerby än i Hultsfreds kommun. Fler verkar vilja flytta till Vimmerby, säger bolagets fastighetsförvaltare Simon Fransson.

 En av anledningarna bakom det ökade intresset att flytta till Vimmerby tror Fransson är att fler fått upp ögonen för att bo på en mindre ort hellre än i större städer. Den som flyttar in i kommunen kan även få förtur till vissa tillgängliga lägenheter.

– Vi har ett kösystem till våra hyresrätter samtidigt som vi försöker hjälpa dem som flyttar in till kommunen eller har hamnat i speciella livssituationer.

På Samhällsbyggnadsavdelningen i Vimmerby upplever man tillgången på bostäder som god, både i tätorten och i orterna runtomkring Vimmerby.

– Vi är i en fas där vi frigör flera tomter i kommunen. I mitten av 2021 räknar vi med att ha ute 20 nya tomtar till försäljning, säger samhällsbyggnadschefen Andreas Horste.

Hur stor del av dem som köper tomterna kommer från andra kommuner? 

– Det är en mindre del, omkring tio procent. Majoriteten av tomtköpen sker av människor som väljer att flytta inom kommunen, närmare tätorten, säger Horste.

Han menar att intresset för tomterna finns och efter en nedgång i efterfrågan i början av coronavåren 2020 så har det under höst och vinter blivit ett uppsving.

Ett sätt att lösa framtidens boendefrågor i Vimmerby kommun är genom att lösa fler tomtmöjligheter. Det arbetar samhällsbyggnadschefen Andreas Horste med.
Ett sätt att lösa framtidens boendefrågor i Vimmerby kommun är genom att lösa fler tomtmöjligheter. Det arbetar samhällsbyggnadschefen Andreas Horste med.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!