"Trygghet viktigt"

Sedan augusti förra året bor ensamkommande flyktingungdomar från Afghanistan på ett gruppboende i Södra Vi. - Vi har fått en bra start. Både ungdomar och personal trivs, säger Peter Tirheden, föreståndare för boendet.

I soffan framför teven. På bilden syns Qudrat Haidery, Abbas Mohamadi och Navid Ahmadi.

I soffan framför teven. På bilden syns Qudrat Haidery, Abbas Mohamadi och Navid Ahmadi.

Foto:

Vimmerby2010-04-09 05:12



Det är tisdag eftermiddag. Ute är det vår i luften, men Navid Ahmadi, Abbas Mohamadi och Qudrat Haidery har parkerat i den svarta soffan framför TV:n.
Det är påsklov - vilket innebär några timmar extra om dagen till att bara slappa och ha det bra.
- Fast egentligen vill jag vara i skolan. Det är kul där, säger Navid Ahmadi, och berättar att han läser ämnen som svenska, matte, engelska och spanska.
När han inte är i skolan spelar han gärna spel och kollar på film. Eller umgås med vänner.
- Jag trivs i Södra Vi. Det är bra här, fast det är väldigt lugnt, säger han.

Öppenhet viktigt
Navid Ahmadi är en av de sju flyktingpojkar som för närvarande bor på boendet för ensamkommande flyktingbarn i Södra Vi. Boendet har varit i gång sedan augusti förra året och man har, enligt föreståndare Peter Tirheden, fått en mycket bra start.
- Jag tror att det kan bero på att vi har en öppenhet mot omgivningen. Det finns inget att gömma undan. Vi har haft öppet hus här vid två olika tillfällen sedan starten och jag tillsammans med personal är ute och sprider information och kunskap om vad vi gör, säger han.

Ungdomarna som bor på boendet är i 16-17-årsåldern och alla kommer från Afghanistan, ett land som länge varit krigshärjat. Anledningarna till att de kommit ensamma till Sverige är många, men i vissa fall kan det handla om att de blivit räddade från att bli indragna i kriget.
- Att ge de här ungdomarna trygghet är en av de målsättningar vi har med boendet. Tryggheten är en jätteviktig ingrediens som löper som en röd tråd genom hela verksamheten, säger Peter Tirheden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om