Tuff smäll för resebolaget – så många har fått sluta

Inga charterresor. Inga beställningsresor. Det är fortsatt tuffa tider för Nilsbuss – som har gått miste om 50-60 miljoner kronor sedan coronautbrottet i mars.

Anders Fransson är vd på Nilsbuss. "Som för alla andra företag har det varit ett speciellt år med många utmaningar", säger han.

Anders Fransson är vd på Nilsbuss. "Som för alla andra företag har det varit ett speciellt år med många utmaningar", säger han.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2020-11-15 18:00

I tisdags skärptes coronarestriktionerna i Kalmar län. På kort sikt är det inget som påverkar Nilsbuss AB.

– Nej, utan närtrafiken, serviceresorna och skolturerna rullar på som vanligt, med de restriktioner som har gällt sedan i våras. Bland annat är framdörrarna stängda för att skydda chaufförerna. Det finns handsprit och är större avstånd mellan passagerarna jämfört med vanligt, säger Anders Fransson som är vd på Nilsbuss.

Däremot är det fortsatt totalstopp vad gäller charter- och beställningsresor. Vanligtvis så här års brukar Nilsbuss arrangera resor till olika julmarknader i Europa. Nu är kalendern helt tom.

– Vi har inte kört några charterresor sedan i februari. Självklart är det kännbart. Totalt sett handlar det om hundratals inställda resor, säger Anders Fransson.

Vad innebär det ekonomiskt?

– Pengamässigt har vi förlorat omkring 35-40 miljoner kronor i omsättning. Om vi räknar med beställningsresorna handlar det om ytterligare 15-20 miljoner. Det har bara försvunnit, på grund av coronaviruset.

Hur ser du på framtiden för just resebranschen?

– Vi är inställda på att det kommer bli lite resande nästa år också. Förhoppningsvis kan det komma igång igen, men det är ingenting som vi förväntar oss. Vi lever på hoppet.

För att anpassa sig till den nya situationen har Nilsbuss minskat på antalet chaufförer.

– Alla timanställda chaufförer har vi mer eller mindre tagit bort. Reseledarna, som jobbar på uppdrag, har också fått gå hem.

Hur många personer handlar det om?

– Det är 10-15 reseledare och 15-20 chaufförer. Slår man ihop alla timmar rör det sig om uppskattningsvis 20-30 heltidsanställningar. Vad gäller vårt resebolag i Växjö är personalen (fyra personer) permitterade på 60 procent. Om inte permitteringsstödet hade förlängts till juni hade jag varit tvungen att säga upp dem, säger Anders Fransson.

Han tillägger:

– Alla våra fastanställda chaufförer har fortsatt jobb, vilket känns bra. Vi har 150 bussar som rullar runt i Småland till linjetrafik, skoltrafik och andra fasta uppdrag.

Överlag är Anders Fransson optimistisk kring företagets framtid – trots den pågående coronapandemin.

– Vi har många olika ben att stå på, vilket är en fördel. Bland annat har vi ett fastighetsbestånd och en biluthyrningsverksamhet, som har gått bra den senaste tiden. Vi kan bara hoppas att det inte kommer något nytt bakslag nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!