Enligt Kent Skaate, vice vd på Vimmerby Sparbank, är elpriset det som påverkar hushållen mest i det här läget. På stan träffar Vimmerby Tidning My Kratz som är mammaledig och nyss har flyttat till ett hus med rörligt elpris.
– Man tänker på allt man gör, när man tvättar, när man kör diskmaskinen, tar snabbare duschar. Sedan kan vi inte göra så mycket mer, vi har två småbarn som behöver rena kläder.
My Kratz säger att hon, eftersom man inte vet hur vinter blir, försöker hålla igen på lyxen i vardagen.
– Istället för att ta bilen till Ica så går vi dit nu.
Julia Eriksson bor på folkhögskolan och påverkas inte av höga räntor eller matpriser, men hon är trots det orolig.
– Familjen är ju i ett annat läge, speciellt med räntorna. Det känns jätteoroligt, när det har kommit från ingenstans egentligen, säger hon.
Carola och Mats Qvist berättar att de märker av de ökade priserna i affären.
– Vi har blivit prismedvetna, det måste man vara. Vi försöker ta det billigaste, säger Carola Qvist.
Är ni oroliga?
– Fortsätter det i den här takten blir man ju orolig för hur man ska klara sig.
Barbro Zeilon, som är ensamstående i egen villa med fjärrvärme, berättar att hon klarar sig bra trots de stigande priserna.
– Jag gnäller inte. Jag har det rätt så bra och är tacksam för det, men jag kanske inte har lika många lampor tända som jag brukar. Jag försöker att tänka lite och inte bara på mig själv, säger hon.
Kent Skaate på Vimmerby Sparkbank säger att situationen för hushållen just nu är jättesvår och att det är osäkerheten som är en av de största bovarna i dramat. Elpriset driver inflationen och vad elen kan komma att kosta kan vara svårt att veta.
– Alltid när man inte vet vad som kommer att hända så skapas oro. Vet man vad priset blir kan man anpassa sig, men nu är det som att spå i en kristallkula. Har man direktverkande el är det att hålla nere värmen som gäller, vilket kan bli jobbigt. Det är i sin linda nu och man ska avvakta lite, säger han.
Samtidigt framhåller Kent Skaate att en lösning på problemen diskuteras.
– EU lägger inte locket på utan håller på att jobba med det här på olika sätt, det är positivt och vi hoppas att de kommer fram till någonting bra, säger han.