Så tänker Vimmerbyborna om den tuffa vintern

Räntorna sticker, maten är dyr och kostnaden för att ha värmen på kan bli hutlös. Hushållen står inför en tuff vinter och när Vimmerby Tidning ger sig ut och pratar med folk på stan är många oroliga.

My Kratz, med sonen Milo, säger att hon mer och mer börjat tänka på allt hon gör i hemmet. "Vi tänker på när man tvättar, när man kör diskmaskinen och tar snabbare duschar", säger hon.

My Kratz, med sonen Milo, säger att hon mer och mer börjat tänka på allt hon gör i hemmet. "Vi tänker på när man tvättar, när man kör diskmaskinen och tar snabbare duschar", säger hon.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-09-30 20:00

Enligt Kent Skaate, vice vd på Vimmerby Sparbank, är elpriset det som påverkar hushållen mest i det här läget. På stan träffar Vimmerby Tidning My Kratz som är mammaledig och nyss har flyttat till ett hus med rörligt elpris.

– Man tänker på allt man gör, när man tvättar, när man kör diskmaskinen, tar snabbare duschar. Sedan kan vi inte göra så mycket mer, vi har två småbarn som behöver rena kläder.

My Kratz säger att hon, eftersom man inte vet hur vinter blir, försöker hålla igen på lyxen i vardagen.

– Istället för att ta bilen till Ica så går vi dit nu.

Julia Eriksson bor på folkhögskolan och påverkas inte av höga räntor eller matpriser, men hon är trots det orolig. 

– Familjen är ju i ett annat läge, speciellt med räntorna. Det känns jätteoroligt, när det har kommit från ingenstans egentligen, säger hon. 

undefined
"Det känns jätteoroligt", säger Julia Eriksson om den ekonomiska situationen som många står inför. Själv klarar hon sig, men hon är orolig för andra i sin närhet.

Carola och Mats Qvist berättar att de märker av de ökade priserna i affären.

– Vi har blivit prismedvetna, det måste man vara. Vi försöker ta det billigaste, säger Carola Qvist.

Är ni oroliga? 

– Fortsätter det i den här takten blir man ju orolig för hur man ska klara sig.

undefined
Mats och Carola Qvist har blivit mer prismedvetna med anledning av inflationen. "Fortsätter det i den här takten blir man ju orolig för hur man ska klara sig", säger Carola Qvist.

Barbro Zeilon, som är ensamstående i egen villa med fjärrvärme, berättar att hon klarar sig bra trots de stigande priserna.

– Jag gnäller inte. Jag har det rätt så bra och är tacksam för det, men jag kanske inte har lika många lampor tända som jag brukar. Jag försöker att tänka lite och inte bara på mig själv, säger hon.

undefined
"Jag har det rätt så bra och är tacksam för det, men jag kanske inte har lika många lampor tända som jag brukar", säger Barbro Zeilon.

Kent Skaate på Vimmerby Sparkbank säger att situationen för hushållen just nu är jättesvår och att det är osäkerheten som är en av de största bovarna i dramat. Elpriset driver inflationen och vad elen kan komma att kosta kan vara svårt att veta.

– Alltid när man inte vet vad som kommer att hända så skapas oro. Vet man vad priset blir kan man anpassa sig, men nu är det som att spå i en kristallkula. Har man direktverkande el är det att hålla nere värmen som gäller, vilket kan bli jobbigt. Det är i sin linda nu och man ska avvakta lite, säger han.

Samtidigt framhåller Kent Skaate att en lösning på problemen diskuteras.

– EU lägger inte locket på utan håller på att jobba med det här på olika sätt, det är positivt och vi hoppas att de kommer fram till någonting bra, säger han.

undefined
"Alltid när man inte vet vad som kommer att hända så skapas oro. Vet man vad priset blir kan man anpassa sig, men nu är det som att spå i en kristallkula", säger Kent Skaate, vice vd på Vimmerby Sparbank.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!