Tuffa tider för tandläkarna: "Tänker på det hela tiden"

När patienterna stannar hemma drabbas tandvården av ekonomiskt bortfall. ”Jag tänker på det här, hela tiden”, säger Robert Bejnarowicz, verksamhetschef på Tandläkarhuset, Vimmerby.

Färre som vågar sätta sig i tandläkarstolen i coronatider. Mauro Villegas, tandläkare i Södra Vi, säger att flera patienter är oroliga och väljer att stanna hemma.

Färre som vågar sätta sig i tandläkarstolen i coronatider. Mauro Villegas, tandläkare i Södra Vi, säger att flera patienter är oroliga och väljer att stanna hemma.

Foto: Jimmy Karlsson/Arkiv

Vimmerby2020-05-24 07:00

Coronavirusets effekter har drabbat tandvården hårt. Särskilt privata kliniker är sårbara, när oroliga patienter bokar av sina tider. Redan 24 mars slog organisationen Privattandläkarna larm om att pandemin utsatt den privata tandvården för stor press och att regeringens åtgärder hittills inte varit tillräckliga.

– Det blir röda siffror i bokslutet för april och maj, men kanske blir det bättre i juni. Många av våra patienter är över 50-60 år och vi har valt att inte kalla personer över 65 år, så det här påverkar oss självklart mycket. Av de vi kallar är det kanske 20-30 procent som tackar nej. Vi har patienter, men alla vill inte komma, säger Mauro Villegas, som driver kliniken Tandhälsan i Södra Vi.

I hans företag jobbar två tandläkare, tre tandsköterskor och en tandhygienist. Personalen är korttidspermitterad och man har mottagningen stängd en och en halv dag i veckan.

Situationen är densamma för Tandläkarhuset i Vimmerby, där man också grupperar de färre patienterna och har deltidsstängt.

– Det är särskilt svårt att fylla tandhygienisternas tider. Patienterna vill inte komma på rutinundersökningar eller ta bort tandsten, de som kommer vill träffa mig – om de har riktigt svår tandvärk, säger tandläkare och verksamhetschef Robert Bejnarowicz.

Båda privatklinikerna har fått en och annan bonuspatient under den period Folktandvården i Vimmerby varit stängd. Nu kom beskedet att Folktandvården kommer att smyga igång successivt från 1 juni, igen.

– Vi har haft några akuta fall, som inte velat resa till Västervik, Kalmar eller Oskarshamn, men det har inte varit jättemånga, inte så att det spelar någon roll, säger Robert Bejnarowicz.

När tiderna för undersökning och enklare behandling skjuts på framtiden kan det betyda en hektisk höst.

– Ja, men det är något vi hoppas, vi ser ju fram emot att det ska bli en mer normal situation så snart som möjligt, säger Mauro Villegas.

En bieffekt dock bli sämre tandhälsa, inte minst bland de äldre.

– Det finns absolut en risk att munhälsan överlag försämras och att vi kommer att se mer tandvärk och tandlossning och större behov av rotbehandlingar, säger Robert Bejnarowicz.

I väntan på post corona får investeringar vänta, säger han.

– Nu drabbar det oss ekonomiskt, naturligtvis. Jag tänker på det här, hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!