Coop tror på Vimmerbybutiken trots olönsamhet

Det kostade Coop flera miljoner att stänga ner butiken i centrala Vimmerby i fjol. Samtidigt dras den "nya" Coop-butiken vid Vimmerbyallén fortfarande med lönsamhetsproblem. Med vd Richard Hedsand tror på butikens framtid.

Richard Hedsand Vd Coop

Richard Hedsand Vd Coop

Foto: Arkiv

Vimmerby2023-06-01 06:00
undefined
Richard Hedsand, Vd för Coop Oskarshamn som bland annat äger och driver Coop i Vimmerby.

– Det är den butik av alla våra 17 butiker i föreningen som ökar försäljningen mest hittills i år. Vi håller på att trimma in den efter omställningarna vi gjort och sånt tar tid, säger Richard Hedsand.

2022 blev ett dystert år ekonomiskt för Coop Oskarshamn som bland annat äger Coop-butiken i Vimmerby. Trots ökad försäljning totalt blev det ett minus på 28 miljoner kronor. Det tvingade också föreningen att ta ett lån på 20 miljoner kronor av KF centralt för att klara likviditeten och för att komma i gång med en strategisk vändningsplan. Det rapporterar dagligvaruhandelns nyhetstidning Fri Köpenskap. 

– Det var tufft med kraftigt stigande energi- och logistikkostnader. Dessutom stängde vi en butik i fjol också. Det kostar att städa ur och återställa en stor lokal efter 50 år plus kostnader för att avveckla personalorganisationen, säger Richard Hedsand till Vimmerby Tidning.

Hur mycket kostade det att stänga Coop i Vimmerby?

– Det vill jag inte gå in på exakt, men det rör sig om flera miljoner kronor. Samtidigt är det en engångskostnad som bara drabbar 2022, säger han.

undefined
Coop i Vimmerby är en av tre butiker i Coop Oskarshamn som ställts om från Netto till Coop. De butkerna har fortfarande problem med lönsamheten. Men vd Richard Hedsand tror starkt på butiken i Vimmerby trots allt.

I januari förra året tog Coop Oskarshamn över tre tidigare Netto-butiker av KF centralt. En av dem är Coop i Vimmerby. Samtliga tre "nya" Coop-butiker har bekymmer med lönsamheten.

Richard Hedsand vill inte precisera olönsamheten för Vimmerbybutiken. 

– Nej, jag vill inte gå in på det heller i detalj. Den var olönsam redan när vi tog över den och efter 30 år i den här branschen vet jag att det kan gå snabbt ner, men att det tar tid att vända upp och ta igen det eftersom vi har så små marginaler, säger han.

Han menar att både tron och tålamodet finns för att klara en sån vändning för butiken i Vimmerby.

– Vi har stora förhoppningar inte minst i Vimmerby där vi ser en potential i butiken. Det finns ett brett kundunderlag läget är bra trafikmässigt och vi har på sikt planer på att byggs ut butiken för mera färskvaror och en förbutik.

– Under tiden jobbar vi fortfarande tillsammans med personalen med den pågående omställningen med sortiment så att kunderna hittar det de söker, säger han.

Om något år öppnar Willys tvärs över gatan, hur ser du på det?

– Det är en stark konkurrent som vi har respekt för, men det är bra med konkurrens och det kräver att vi blir ännu bättre.

 Ser du några hot mot Coop-butikens existens?

– Nej, absolut inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!