Tufft för kollektivtrafiken

Torsdagen var en sorgens dag för kollektivtrafiken. Det fastslår Bussbranschens Riksförbund i ett uttalande efter att ha tagit del av regeringens budgetförslag. - Det här blir väldigt kraftiga höjningar och det drabbar ju i slutänden kunderna som knappast kommer att åka mera kollektivtrafik. Jag trodde att tanken var tvärtom, säger Anders Franson på Nilsbuss i Vimmerby.

Vimmerby2007-09-21 06:38

Det visar sig att skattehöjningarna för kollektivtrafiken blir ännu större än vad som tidigare sagts från budgetförhandlingarna.
I ett slag höjer regeringen kollektivtrafikskatterna med över 260 miljoner kronor per år.
Dieselskatten höjs med 44 öre litern exklusive moms och fordonsskatten för bussar med 45 procent.
Man kan säga att regeringen skatteväxlar genom att höja skatterna för kollektivtrafiken och sänka fordonsskatten för dieselbilar och höja reseavdraget för bilister som bor i regionerna kring landets tre största städer.
Det här kommer att slå hårt mot kollektivtrafiken som av många lyfts fram som en lösning på klimatfrågan.
- Ja, det snacket har man ju hört hela tiden, att folk uppmanas att åka kollektivt istället för att köra med egen bil. Det här skattepålägget ger precis motsatt effekt och man undrar ju om det är pengarna regeringen är ute efter. Något miljötänkande verkar det inte vara, säger Anders Fransson på Nilsbuss i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om