På Vimmerby folkhögskola finns det tre huskroppar med sammanlagt 60 rum för elever som väljer att bo på internatet. Rummen hyrs även ut till studenter vid campus och till elever som genomför sin praktik inom till exempel olika vårdyrken i området. Sommartid samarbetar folkhögskolan även med Astrid Lindgrens värld, ALV, och erbjuder vandrarhemsboende. Utöver det är folkhögskolan också en plats som erbjuder boende och lokaler för olika konferenser.
Enligt Vimmerby folkhögskolas rektor Susanne Lindvall var det ganska länge sedan skolan hade full beläggning, men under pandemiåret har fler rum stått tomma.
– Vandrarhemmet hölls stängt i somras och alla konferenser har ställts in, vi hade ett fåtal i augusti, men sedan november är allt avbokat. Det tappar vi mycket pengar på, säger hon.
Dessutom införde skolan distansundervisning på heltid från vecka 49, då smittspridningen ökade igen. Många elever valde då att lämna internatet för att plugga hemma istället.
– Det är nog värre för rörelsefolkhögskolorna, med små föreningar som huvudmän. Vi har ju regionen som huvudman och vi får hjälp av en ekonom. Ett sådant här år klarar vi – men inte om det skulle fortsätta så här år efter år.
Enligt Susanne Lindvall redovisas alla regionens fyra folkhögskolor i länet ett gemensamt resultat för bildningsförvaltningen. Och enligt henne gick resultatet ihop för 2020.
Om det blir fortsatta restriktioner och smittspridning, vad kan det komma innebära för folkhögskolan?
– Vi är ju styrda av statsbidrag som vi får per deltagare och verksamhetsstöd från regionen. Statsbidragen är inte uppskrivna på flera år. Om vi inte får deltagare, sänkta statsbidrag och inga konferenser då kan vi tvingas skära i verksamheten, säger Susanne Lindvall.
Förhoppningen är att vandrarhemmet ska kunna hållas öppet i sommar, men i den frågan är man helt beroenda av om ALV kan öppna. Efter sportlovet planerar skolan att börja släppa in eleverna igen. Ett omfattande arbeta med att byta ut hela avloppsystemet är nu helt färdigt och det innebär också att alla lokaler kan nyttjas till fullo igen.
– Att ha en skola utan elever känns ju jättekonstigt. Nu blir det olika lösningar för olika grupper, men vi får mer utrymme att vara på. Sedan tidigare har vi bland annat flyttat matsalen till gympasalen – så det ska gå att hålla avstånd.