Tung belastning i tuffa tider

Hårda tider i samhället innebär tuffa utmaningar för socialförvaltningen. Med färre resurser ska flera utsatta människor motiveras och hjälpas. Arbetslöshet och ändrade regler i sjukförsäkringen gör belastningen tyngre på också på försörjningsgruppen.

Vimmerby2011-05-23 06:25

Nu är det till exempel fyra månaders väntetid för den som vill komma till budget- och skuldrådgivningen.
- Den som söker hjälp är motiverad nu, inte om fyra månader. Då kan situationen hunnit bli betydligt värre, säger Anne-Marie Brushane, om jobbar med budget- och skuldrådgivning.
Försörjningsgruppen har i sig inte drabbats direkt av de omfattande nedskärningarna socialförvaltningen tvingats till de senaste åren. Däremot slår de minskade resurserna i det förebyggande arbetet hos andra grupper som Bubblan, Beroendeenheten och arbetet med arbetsrehabilitering hårt indirekt. Det gör det till exempel svårare att få fram de grundläggande problemen och det gör att människor lättare fastar i en problemsituation och bidragsberoende.

Slöseri
- Vet man problemet är det lättare att hjälpa. Det är slöseri att jobba med "try and error", säger Lotta Törnered, som jobbar för SocialRehab, det är resterna av det tidigare arbetet med arbetsrehabilitering som mer än halverats av nedskärningarna.
Numera jobbar enheten bara för socialförvaltningen, och inte i det samverkans projekt som man tidigare var en kugge i.
- Synd, det är viktigt att alla myndigheter, som arbetsförmedling, försäkringskassa, landstinget och socialen är synkade för att insatserna ska bli så effektiva som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om