Tung förlust för älgparken: "Hårt slag för oss"

På senare tid har Virum Älgpark förlorat tre älgtjurar som drabbats av skador. "Ett hårt slag för oss", säger Jon Seberg, ägare.

Det har varit tuffa månader för Sara och Jon Seberg på Virum Älgpark när tre av deras älgtjurar har avlidit till följd av olycksskador.

Det har varit tuffa månader för Sara och Jon Seberg på Virum Älgpark när tre av deras älgtjurar har avlidit till följd av olycksskador.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-03-23 19:30

Det har varit en tung vinter för Jon och Sara Seberg som tog över driften av Virum Älgpark utanför Tuna för snart två år sedan. Fram till för ett halvår sedan hade de inte haft något dödsfall bland älgarna men under de senaste sex månader har tre älgtjurar fått sätta livet till på grund av olika skador. 

Älgtjuren Gustaf fick avlivas efter att ha drabbats av en skada i benet. En annan älg fick ett problematiskt sår och överlevde inte behandlingen. Och älgtjuren Erik drabbades av en höftskada som blev så allvarlig att han fick avlivas.   

– Olyckan med älgen Erik hade inte behövt hända utan var en följd av att en turist gick för nära staketet. Detta trots att det finns uppsatt tydliga varningsskyltar på tre olika språk som säger att man inte ska gå för nära staketet eftersom älgarna kan bli rädda och stressade, säger Jon Seberg och förklarar vidare:  

– Älgen låg och vilade precis intill staketet och märkte väl inte att någon närmade sig. Plötsligt såg han att en person stod där och älgen blev då väldigt rädd, hoppade upp, ramlade och slog i höften. Efter ett tag märkte vi att något inte stod rätt till, han hade svårt att stödja på benet. Efter flera omgångar med veterinär och medicin fick han till slut avlivas.

För Jon och Sara Seberg har de här tre händelserna varit tuffa. Djurens välmående kommer alltid i första hand.

– Tänkt dig själv att förlora tre kollegor på ett halvår! Det är den värsta smällen för oss, det är vänner som vi har förlorat. Det här var älgar som hade kunnat ha många år kvar att leva. De var i sena medelåldern kan man säga, 50-55 år i människoår räknat. 

Förutom sorgen över tre förlorade älgar, finns också den ekonomiska aspekten med ökade veterinärkostnader och risken att tappa besökare i sommar när tre ståtliga älgtjurar saknas parken. 

– Det är jättesvårt att sia om hur hårt det slår. Vi tror ändå att våra besökare är här för alla älgar och inte bara tjurarna. Vi har fyra dräktiga kor just nu så det är flera kalvar som kommer att födas i sommar, och vi har även köpt in en ny tjur. I sommar kommer vi ha totalt åtta älgar när vi öppnar för säsongen, vilket blir runt påsk. Om man ska se något positivt med alla de här skadorna så är det att älgarna har blivit ännu tamare och mer vana vid oss människor eftersom vi har varit inne i hägnet väldigt mycket.

"Djuren kommer alltid i första hand", säger Jon Seberg, som är ledsen över att tre av gårdens älgtjurar har omkommit.
"Djuren kommer alltid i första hand", säger Jon Seberg, som är ledsen över att tre av gårdens älgtjurar har omkommit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!