Tung smÀll för Vimmerbyföretaget

I maj inledde företaget FlÀsk frÄn glada utegrisar ett omfattande samarbete med JÀrvsöföretaget HÀlsingestintan. Nu, tvÄ mÄnader senare, har HÀlsingestintan försatts i konkurs och Vimmerbyföretagets förlust blir stor.

HÄkan Jonssons och hans glada utegrisar i Brantestad har Äkt pÄ en tung smÀll dÄ en av företagets större kunder har gÄtt i konkurs.

HÄkan Jonssons och hans glada utegrisar i Brantestad har Äkt pÄ en tung smÀll dÄ en av företagets större kunder har gÄtt i konkurs.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Vimmerby2019-07-17 15:00

En kvarts miljon kronor. SÄ mycket har FlÀsk frÄn Glada utegrisar i Brantestad fakturerat HÀlsingestintan sedan de inledde samarbetet för tvÄ mÄnader sedan. Detta Àr pengar som företaget med största sannolikhet inte kommer att fÄ dÄ de tillhör kategorin oprioriterade borgenÀrer.

– Man kan aldrig vara 100 procent sĂ€ker i en konkurs, och allt Ă€r ju inte sĂ„lt Ă€n, men jag Ă€r 99 procent sĂ€ker pĂ„ att det blir sĂ„, sĂ€ger Erik Osvald, handlĂ€ggare hos konkursförvaltaren Ackordscentralen, till tidningen Land.

Efter ett mycket tufft 2018, prĂ€glat av torkan, sĂ„g HĂ„kan Jonsson, vd för FlĂ€sk frĂ„n glada utegrisar, samarbetet med HĂ€lsingestintan som ”lösningen pĂ„ plan A” nĂ€r man byggde det nya slakteriet.

– Det innebar att vi skulle legoslakta cirka 700 nötdjur om Ă„ret Ă„t dem, vilket hade jĂ€mnat ut flödet och fyllt en dag i veckan i slakteriet, berĂ€ttar han.

– Dessutom skulle de köpa 1000 grisar av oss varje Ă„r, sĂ„ visst Ă€r deras konkurs tung. Men man mĂ„ste tĂ€nka positivt om man ska orka fortsĂ€tta, och dĂ„ Ă€r jag glad över att vi inledde samarbetet i lite mindre skala – annars hade skadan blivit betydligt större för oss.

De investeringar som Vimmerbyföretaget planerat för till hösten Àr nu lagda pÄ is.

– Men det Ă€r ingen idĂ© att grĂ„ta över det hĂ€r. HĂ€lsingestintan har inte gjort nĂ„gra fel, utan det var vi som var dĂ„liga företagare och inte sĂ„g till att ha bĂ€ttre garantier, menar HĂ„kan Jonsson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om