– Vi tror inte att kunderna mäktar med en så kraftig höjning som vi egentligen skulle behöva göra för att klara ekonomin. Istället tar bolaget en förlust på fjärrvärmen och höjningen av taxan stannar på fem procent från och med januari, säger Olle Fogelin, vd för Vimmerby Energi– och Miljö när han redovisar bolagets delårsrapport.
Prognosen för helåret är visserligen inte fullt lika dyster som den från i somras. Men det är inga roliga siffror: Bolaget räknade totalt sett med en vinst på 14 miljoner kronor. Nu pekar prognosen på en förlust på 8,5 miljoner. En skillnad på närmare 23 miljoner.
– Det är en väldigt stor budgetavvikelse och det är inte bra. Men det finns förklaringar till det som vi i många avseenden inte kan påverka, och många kollegor i branschen befinner sig i liknande situationer, säger Olle Fogelin.
Framförallt är det fortsatt dyrare bränslekostnader för fjärrvärmen som orsakar förlusten. Bränslet kostar mer än fem miljoner än beräknat för 2024. Lika mycket tappar bolaget i intäkter på elproduktionen på grund av det lägre elpriset och därmed lägre produktion.
Även den pågående omorganisationen kostar bolaget extra pengar på runt åtta miljoner kronor på årsbasis.
– Det är konsulter som hjälper oss med exempelvis arbetsmiljöfrågor och andra saker som behöver utvecklas och som blir mer synbara nu när vi är under ekonomisk press, säger Olle Fogelin.
En del av de kostnaderna är också för två tillfälliga chefer inom olika verksamheter. Hur mycket arbetet med omorganiseringen kommer att kosta under nästa år finns ingen uppgift om ännu.
– Budgeten för det är inte klar ännu, men det blir en lägre kostnad, säger Marie Arvidsson, administrativ chef.
Vemabs kraftiga höjning av taxan för fjärrvärmen i år, som bland annat ledde till flera ärenden i fjärrvärmenämnden, har gjort att bolaget fallit 130 platser i Nils Holgersson-rapportens jämförelse av taxorna i landet, från plats 60 till 199.
Nästa år stannar höjningen på fem procent. Det innebär runt 1 600 kronor dyrare värme för en villa på 140 kvadratmeter utslaget på helåret, vilket ger en månadshöjning på runt 140 kronor.
Samtidigt medger ägaren, kommunen, undantag från bolagets krav på avkastning och ägartillskott.