Tungmetaller i jordproverna

Det finns tungmetaller på tryckeritomten. Zink över gränsen för miljöfarligt avfall. Bly och koppar över Naturvårdsverkets gränser för industritomter. - De förorenade massorna måste tas om hand och nu avvaktar vi resten av analyssvaren, säger säger Anders Karlsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Vimmerby kommun.

Vimmerby2007-09-14 06:29

För några veckor sedan upptäcktes nedgrävda plåttunnor på den tomt som VTT-Grafiska köpte av kommunen tidigare i år - en tomt där tryckeriföretaget bygger sitt nya tryckeri som ska tas i bruk senare under hösten. Tunnornas innehåll visade sig vara olja, typ spillolja. Nu har de första analyssvaren från den förorenade marken, alltså de jordmassor i det område där tunnorna hittades, kommit från labbet.
Det har gjorts åtta skruvborrhål och på borrkärnorna har det tagits samlingsprover och screeninganalyser.
- Det visade sig att det fanns metaller i de förorenade massorna, men i övriga massor, jorden som låg ovanpå och från schaktbotten visar ingenting, säger Anders Karlsson.

Zink, bly och koppar
De tungmetaller som hittats i jorden är zink, bly och koppar. Särskilt är zinkhalten hög med 2 800 mg per kilo torrsubstans. Naturvårdsverkets gräns för känslig markanvändning, där man exempelvis ska bygga bostäder eller förskolor, är 350 mg per kilo torrsubstans. För mindre känslig markanvändning, typ industritomter, ligger gränsen på 700. Zinkhalten överskrider också gränsen för miljöfarligt avfall, som ligger på 2 500 mg per kilo torrsubstans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om