Tunt med elevinflytande

Ett tiotal elever på naturvetenskapsprogrammet vill läsa mer svenska och engelska inom programmet. Det går inte skolan med på. Nu överväger några av dom att till och med lämna gymnasiet i Vimmerby till hösten.

Vimmerby2007-05-23 06:57

- Vi är helt överkörda, elevinflytandet på den här skolan är noll, tycker Siri Bäck, en av de berörda eleverna i NV05.
När hon och hennes klasskamrater fick utbudet med valbara kurser inom naturvetenskapsprogrammet fanns både engelska C och svenska C med. Ett flertal elever valde någon av kurserna. Siri Bäck och Frida Wallin valde båda kurserna.
- Kärnämnen som svenska och engelska blir allt viktigare, och det finns förslag från regeringen att införa meritpoäng så att den som läser mer av kärnämnen lättare kommer in på åtråvärda platser på universitet och högskolor, säger de.
De pekar bland annat på engelskans allt större betydelse också på svenska universitet där stora delar av kurslitteratur är på engelska.
Men den språkutbildning de vill åt och behöver kan de inte få på gymnasiet i Vimmerby. I varje fall inte inom det program de läser. Av de kurser som naturelever fick att välja på genomförs samtliga utom just de två språkkurserna!
- Rektorerna säger att vi är för få, att det inte går att få ihop schemaläggningen... Bullshit, vi är fem i den ena gruppen och sex i den andra och skolan har en schemaläggare anställd. Det är bara att göra sitt jobb, säger Siri Bäck.
Något svar om hur många elever skoledningen anser är tillräckligt för att en kurs ska bli av har det inte fått.
- De säger att vi fått för många val att välja mellan... Ska det drabba oss? Det är faktiskt vår framtid de spelar med, säger Frida Wallin.
De gör direkt kopplingar mellan skolledningens agerande och siffrorna från i vintras som tydligt visade att fler elever väljer bort gymnasiet i Vimmerby.
- Det är inte alls konstigt, elevinflytandet är noll, anser Siri Bäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om