"Tur att vi inte hann iväg" säger flera Vimmerbybor

Tusentals svenskar bokar nu av eller om sin planerade drömsemester till Thailand. - Man är lite i chock faktiskt, man tänker ju på alla som var där, säger Inger Sand, Vimmerby, som skulle ha åkt till Thailand i slutet av januari.

Vimmerby2004-12-30 14:49

Allt medan insikten om det helvete som just nu utspelar sig i Sydostasien börjar sjunka in, finns det de som har anledning att vara extra tacksamma över att de faktiskt befinner sig hemma i Sverige.
Thailand har blivit ett av våra allra populäraste exotiska resmål, inte minst bland barnfamiljer.

Slumpen
Bara slumpen skiljer de turister som drabbades av den värsta naturkatastrofen från de som hann avnjuta en hel drömsemester i solen - och de som aldrig kom iväg.
- En månad hit eller dit, självklart tänker man ju att det lika gärna kunde ha hänt när vi varit där, säger Inger Sand, som tillsammans med sin man Bertil och goda vänner planerade en tre veckor lång resa till Phuket den 30 januari.

Mer påtagligt
Familjen Sand är vana Thailandresenärer och har flera gånger semestrat i områden som nu mest av allt liknar krigszoner.
- Det gör det ju ännu mera påtagligt och hemskt att se när det är mark man själv trampat. Det är inte klokt att se hur det ser ut på strandremsan i Khao Lak, där vi brukade gå varje dag, nu är det bara brasved av de hotell och restauranger som låg där.
Första reaktionen när nyheten om jordbävningen och de efterföljande flodvågorna spreds var besvikelse.

Otrolig tur
- Det blir ju så, man har sparat så länge, och sett fram emot resan. Men det går snart över, när man ser förödelsen. Då känner man ju bara att det var otrolig tur att man inte var där.
Inger Sand och hennes sällskap har istället valt att boka om sin resa till tre veckor i Västindien. Carina Fors, Gullringen, skulle ha åkt till Thailand den 20 januari.
- Vi valde att boka av, alla som skulle ha rest under januari har möjlighet att boka av eller om. Vi kände att det var svårt att ställa om sig till något annat resmål, vi har varit inriktade på Thailand i ett halvår vid det här laget.
- Det är jättesvårt att säga hur det känns. Man är förstås glad att man inte hann komma iväg. Samtidigt är det ju fruktansvärt att ett sådant semesterparadis försvunnit och förstörts. Det kommer säkert att ta år innan man kan åka dit igen.
Carina Fors tror inte att det strandhotell de bokat finns kvar. Inger Sand har fått veta att det hotell de skulle ha bott på är skadat.
- Man kan inte föreställa sig förödelsen och vi kan inte tänka oss att åka under några omständigheter. Jag vet ärligt talat inte om vi kommer att åka till Thailand igen, det är svårt att tänka på det idag, det måste nog gå en tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om