Turismen omsätter nära en halv miljard i Vimmerby

Besöksnäringen omsätter nära en halv miljard kronor i Vimmerby. Det motsvarar ungefär 460 jobb. En fördubbling sedan 2002. Handeln är den näringsgren där mest pengar spenderas följt av restaurangerna.

Vimmerby2009-05-09 04:05

- Det ser onekligen otroligt bra ut för Vimmerby, säger Birgitta Bergqvist, VD för Vimmerby Turism & Näringslivs AB.
Hon ser samtidigt en stor utvecklingspotential för besöksbranschen.
Det är Resurs AB som varje år granskar effekterna av turismen och besöksnäringen i både riket, länet och Vimmerby kommun. Rapporten för 2008 visar att omsättningen i Vimmerby ökar med drygt fem procent.

Ökar från rekordnivå
Därmed går Vimmerby emot trenden på riks- och länsnivå där konsumtionen och omsättningen antingen ligger mer eller mindre stilla eller till och med minskar något.
I pengar ökar omsättningen i Vimmerby med ungefär 24 miljoner kronor till 481 miljoner kronor under 2008.
Då ska man veta att den ökningen sker jämfört med 2007 som var rena rekordåret med en ökning på nära 20 procent, eller 80 miljoner kronor.
I siffrorna ingår alla besökare i Vimmerby, alltså även de som besöker släkt och vänner eller kommer från annan kommun för att handla eller göra något bara över dagen.
Var hamnar då de 481 miljoner besökarna sätter sprätt på i Vimmerby?
Enligt Resurs är det shopping som drar in mest pengar. 27 procent eller 130 miljoner kronor hamnar i den branschen under förra året.
En mycket hög andel, analyserar Resurs, som förklarar det med att Vimmerby har en mycket hög andel dagsbesök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om