Turister ger miljoner tillbaka

Knappt 100 kronor per invånare och år. Det är vad vad Vimmerby kommun satsar direkt på turismen.Satsningen betalar sig bra. Kommunen får tillbaka nära 45 miljoner kronor i skatteinkomster från turistbranschen.

Gibberyd, eller Katthult, är fortfarande ett mycket populärt besöksmål i kommunen.

Gibberyd, eller Katthult, är fortfarande ett mycket populärt besöksmål i kommunen.

Foto:

Vimmerby2010-07-12 06:08


Det är siffror som kommer fram i den jämförelserapport som de fem kommunerna Vimmerby; Hultsfred, Högsby, Torsås och Åtvidaberg arbetat fram om kommunernas satsningar på näringsliv och turismarbetet.
Trots den stora turistnäringen är Vimmerby sparsam med direkta satsningar på turistarbetet, jämfört med de övriga kommunerna. I pengar satsar Vimmerby kommun 1,5 miljon, det är näst mest efter Hultsfred som satsar 1,9 miljoner. Minst lägger Åtvidaberg med 500 000 kronor.
Utslaget per invånare är det bara Åtvidaberg som lägger mindre pengar på turismen än vad Vimmerby kommun gör. Åtvidaberg lägger drygt 40 kronor per invånare och år, Vimmerby knappt 100. mest satsar Högsby med 170 kronor per invånare, Torsås ligger på knappt 160 och Hultsfred nära 140 kronor per invånare.
Ändå är det i Vimmerby turistnäringen ger mest tillbaka till kommunen och det är i särklass. enligt rapporten tar Vimmerby kommun in nära 25 miljoner kronor i skatteintäkter som kommer från jobb i företag som tjänar sin pengar direkt i besöksnäringen, och ytterligare 20 miljoner från indirekta skatteinkomster, exempelvis företag som utför tjänster åt turistföretagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om