Turisternas oväntade sommarminnen: "Min man försvann"

Det är inte alla semestrar som blir som man tänkt sig. Ibland blir de över förväntan. På torget i Vimmerby hittar vi turister och sommarjobbare som frikostigt delar med sig av sina semesterminnen.

Mechtild och Hannibal från Tyskland.

Mechtild och Hannibal från Tyskland.

Foto: Maria Fabien

Vimmerby2024-07-10 06:00

Det flockas kring Astrid Lindgrens staty, i de små husen leker barnen och på restaurangerna är det fullt med hungriga gäster. Det är högsäsong för turister. Geocashing, kalla havsbad och en bortsprungen man hör till minnena som vi får ta del av. 

undefined
Torgeir Bull från Norge tillsammans med Amalie Marie och Theodor.

Torgeir Bull har kört tio timmar från hemorten Horten i Norge. Hans barn Theodor, 8 år, och Amalie Marie, 6 år, leker för fullt på torget. Torgeirs bästa semesterminne är från en resa med husbil från Horten till Stockholm. 

– Det var så vackra vägar och känslan av frihet att kunna stanna var som helst och njuta av naturen slår det mesta, säger Torgeir Bull.

undefined
Lina och Vince från Trelleborg.

Vince är 6 år och har varit på Cypern en gång och badat i den "största" poolen. Det säger han innan mamma Lina hinner svara på frågan om sitt bästa semesterminne. De har kört med pappa och lillebror från Trelleborg. 

– Det är första gången vi är i Vimmerby, säger Lina.

undefined
Moayad och Herman sommarjobbar på Stadshotellet.

Moayad och Herman är 16 år och är i färd med att ordna med stolarna ute på terrassen på Stadshotellet där de sommarjobbar. De ser fram emot att spela Gothia cup senare i sommar. Herman är säker på att de kommer till A-slutspel. Moayad är lite mer osäker. Hans bästa minne var när han åkte till Barcelona med sina äldre bröder och hyrde bil. De besökte alla turistattraktionerna, som Sagrada Família, den ofullständiga kyrkan med sin säregna arkitektur. Men de missade en fotbollsmatch med Barcelona. Det var trist. 

– Jag tyckte om min semester med familjen till Ölands djurpark förra sommaren, säger Herman.

undefined
Kerstin Knapp är en riktig badanka från Hudiksvall.

Kerstin Knapp är 82 år och minns härliga dopp i havet där hon växte upp i Hudiksvall. Hon har bott 60 år i Stockholm. När hon var liten och gick i simskola var det bara 15 grader i vattnet. I sommar var det hela 19 grader. Det var fantastiskt. 

– Jag är en riktig badanka, säger Kerstin Knapp.

Hon har tre barn, sju barnbarn och två barnbarnsbarn. Det här är andra besöket i Vimmerby.

undefined
Mechtild och Hannibal från Tyskland.

Hannibal från tyska Hövelhof heter egentligen något annat. Men han fick sitt smeknamn i skolan. 

– Det är inte efter Hannibal Lector ur filmen Lammen tystnar, som gör gourmémiddag på sina människooffers kött, utan Hannibal, fältherren från Karthago som tog sig över alperna med 37 stridselefanter under Romartiden, förtydligar han.

Namnet förpliktigar även idag. Hans stora intresse vid resor är geocaching, där man ska hitta gömda boxar. Det har tagit honom runt världen till de mest äventyrliga platserna. Turerna har varit strapatsrika och ibland riskfyllda.

– Min man försvann under semestern, säger Mechtild. Han lämnade mig i vattnet vid ett vattenfall i Porto Rica för att leta efter en box. Där stod jag ensam med fem främmande män, berättar hon.

Minuterna kändes som timmar och hon hann föreställa sig det absolut värsta, både vad som kunde ha hänt hennes man och vad hon skulle kunna bli utsatt för som ensam kvinna. Men det gick bra. Männen lugnande hennes alltmer ångestfyllda oro för var hennes man var och en av dem gick till och med och letade efter honom. Hannibal återvände utan att ha fått tag på boxen.

Den låg nere i en djup ravin. Han hade gett upp även om det tog emot. Hjälpsamheten från männen fick hennes fördomar på skam och hon är invånarna i Porto Rico evigt tacksam. Det var ett oförglömligt minne. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om