Tusen skrotade skrotbilar

Bilar är klassade som farligt avfall och bör därför inte finnas i naturen. Stiftelsen Håll Sverige rent driver en skrotbilskampanj över hela landet för att samla in skrotbilarna. När kampanjen nu har kommit halvvägs har det samlats in nästan tusen bilar i kalmar län.

Några av de skrotbilar som har samlats in och nu tas omhand.

Några av de skrotbilar som har samlats in och nu tas omhand.

Foto:

Vimmerby2003-03-31 07:04

Det finns många övergivna skrotbilar ute i naturen. De är ofta fyllda med olja och bensin som riskerar att komma ut i skog och mark och i grundvattnet.
\h Det är tickande bomber som står ute i vår natur, säger Thomas Bardenstam som är kampanjledare för en skrotbilskampanj som drivs av stiftelsen Håll Sverige Rent.
Kampanjen som drivs länsvis har blivit mycket lyckad. Det har samlats in nästan 1 000 bilar i Kalmar län. Men det finns mycket kvar att göra. Enligt Håll Sverige rent fanns det vid kampanjens start 2 600 ton metaller i naturen i form av 4 000 skrotbilar bara i Kalmar län.
Kampanjen, som pågår i hela landet, startade i september förra året beräknas hålla på fram till den 31 december i år. Kampanjen syftar till att man ska samla in alla skrotbilar som finns i naturen för att sedan ta hand om dem på ett bra sätt. Allmänheten kan anmäla en bil för skrotning gratis genom att ringa ett telefonnummer. Det är många bilägare som själva ringer in och vill passa på att skrota sin gamla bil gratis, Men det finns även många markägare som ringer och säger att de har skrotbilar på sin mark som de vill ha bort.
Miljöfarligt avfall
- En bil innehåller många olika tungmetaller och är dessutom fyllda med bensin och olja. Därför klassas bilar som miljöfarligt avfall och de skrotbilar som finns bör tas om hand på ett miljövänligt och säkert sätt, säger Thomas Bardenstam som är kampanjledare vid stiftelsen Håll Sverige Rent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om