Amena Alsameai från Vimmerby trollband Idol-juryn

Hon flydde från Jemen och hittade tillbaka till sången. Amena Alsameai från Vimmerby tog Idol-juryn med storm i måndagens avsnitt.

Amena Alsameai kom till Sverige för två år sedan efter att hennes familj flytt från ett krigshärjat Jemen. Då hittade hon tillbaka till sången och musiken och har fått mycket stöd av sin familj, sina vänner och sina lärare.

Amena Alsameai kom till Sverige för två år sedan efter att hennes familj flytt från ett krigshärjat Jemen. Då hittade hon tillbaka till sången och musiken och har fått mycket stöd av sin familj, sina vänner och sina lärare.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-09-01 16:55

Amena Alsameai och hennes familj lämnade ett krigshärjat Jemen och flydde till Sverige och Vimmerby. Nu har 20-åringen bott här i två år och under den tiden hittat tillbaka till sången och musiken. 

Påhejad av sina vänner ställde hon upp i årets upplaga av Idol och var sist ut i måndagens avsnitt. Det blev tydligt att man sparat det bästa till sist när Amena knockade juryn med sin vackra, speciella och lite spruckna röst och fick åka hem med en guldbiljett i handen.

– Det känns otroligt och jag kan fortfarande inte tro att det är sant, säger Amena Alsameai när Vimmerby Tidning träffar henne.

 20-åringen gjorde sin audition till programmet i april och har burit på känslan länge, men att få se sig själv från tv-soffan gav overklighetskänslor.

– Varje gång jag tittar på mig själv känns det som om att det är en annan person, det där är inte jag, säger Amena Alsameai och fortsätter:

– Jag var inte så nervös eftersom jag vet att de vet mycket om musik och är professionella. Jag var lite stressad men det kändes tryggt att sjunga framför dem och det kändes som om att jag var hemma.

undefined
Amena Alsamea under sin Idolaudition där hon sjöng favoritlåten Runaway av Aurora. "Jag var lite stressad men det kändes tryggt att sjunga framför dem (juryn) och det kändes som om att jag var hemma", säger hon om sin audition.

Amena Alsameai började sjunga i sitt Jemen och fick bland annat representera sitt land i en sångtävling mellan arabiska länder. I programmet berättade hon hur hennes passion för musik försvann när hon inte kunde fortsätta på grund av kriget, men att hon ville tillbaka till musiken när hon kom till Sverige och hörde att alla sjöng. Hon började sjunga för sina klasskamrater och lärare i skolan.

– Första gången jag sjöng började mina lärare gråta och de gav mig mod att söka till Idol. Alla fina ord om min röst fick mig att tänka att om min röst är så bra som alla säger så vill jag dela med mig av den, säger Amena Alsameai.

undefined
Amena Alsameai från Vimmerby med sin guldbiljett. Hon gjorde sin audition i april och har sedan dess vetat att hon skulle gå vidare. "Varje gång jag tittar på mig själv på känns det som om att det är en annan person", säger hon.

20-åringen valde att sjunga låten Runaway av Aurora på sin audition och idoljuryn lämnades mållösa.

– Jag kan inte minnas sist vi satt så här trollbundna, sa jurymedlemmen Alexander Kronlund i programmet.

– Låten jag valde betyder jättemycket för mig och den är min favoritlåt. Jag tänker på när jag var tvungen att lämna mitt hemland och om man hör texten förstår man vad den betyder för mig, säger Amena Alsameai.

Hur skulle det kännas om du gick till final?

– Det skulle vara helt galet! Men jag vet inte, jag försöker alltid att lägga ner förväntningarna och vill inte tänka på att jag måste gå vidare. Jag vill bara ha roligt, säger Amena Alsameai.

• Under onsdagskvällen fortsätter Idol-äventyret. Då får Amena veta om hon tar sig vidare till kvalveckan.

Amena Alsameai vill bara ha roligt och inte ha för höga förväntningar, men säger att hon någon gång i framtiden skulle vilja skriva egna låtar.
Amena Alsameai vill bara ha roligt och inte ha för höga förväntningar, men säger att hon någon gång i framtiden skulle vilja skriva egna låtar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!