Ljus för varje självmord – första ceremonin i Vimmerby

1 441 självmord i landet i fjol. 40 i Kalmar län. För första gången uppmärksammade Vimmerby kommun Suicidpreventiva dagen på fredagen.

Den första ceremonin för att uppmärksamma dagen för suicidprevention hölls på torget i Vimmerby. Ett 30-tal personer från olika organisationer och berörda Vimmerbybor samlades.

Den första ceremonin för att uppmärksamma dagen för suicidprevention hölls på torget i Vimmerby. Ett 30-tal personer från olika organisationer och berörda Vimmerbybor samlades.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-09-10 17:00

– Jag är tacksam för att kommunen ordnar den här ceremonin, för det är en mycket viktig fråga att det lyfts upp och att det inte slutas prata om psykisk ohälsa och suicid, säger Mats Lundberg, Vimmerby.

Han var en av de som samlades på torget i Vimmerby där Vimmerby kommun höll en ceremoni med anledning av att det var Suicidpreventiva dagen.

– För mig känns det naturligt att komma hit. Jag är själv efterlevande i suicid, vi miste vår son förra året, så det är viktigt med en manifestation mot psykisk ohälsa och självmord, säger han.

Ett 30-tal personer samlades vid ljuständningen som markerade att 1 441 människor i Sverige valde att ta sitt liv förra året. 40 av dem i Kalmar län och en majoritet var män. Med det sticker Kalmar län ut med näst mest suicid i landet efter Dalarna.

Vad kan det bero på att Kalmar län sticker ut ?

– Eftersom psykisk ohälsa och självmord är så komplext är det svårt att säga vad det beror på. Vi vet till exempel att Kalmar län ligger sämre till när det gäller inkomst- och eftergymnasial utbildningsnivå. Det är faktorer som har en negativ påverkan på den psykiska hälsan. Länet har också något fler personer med riskabelt spelande än riket i stort och ny forskning visar på en femton gånger förhöjd risk för självmord bland personer med spelberoende. Dock kan man absolut inte dra några säkra slutsatser utifrån några av ovanstående faktorer, säger Cecilia Gamme som är folkhälsoutvecklare på Region Kalmar.

Någon statistik över suicid på kommunnivå finns inte tillgänglig.

– Vi använder inte statistik på kommunnivå. Det är så små siffror att personer skulle gå att identifiera, förklarar Anders Degerman, folkhälsosamordnare i Vimmerby kommun.

Han berättar att kommunen jobbar förebyggande på flera sätt.

– Den mest konkreta insatsen är att vi utbildar medarbetare i MHFA, Mental Health First Aid, alltså Första hjälpare för mental hälsa. De som går utbildningen lär sig se tecken och hur de ska agera när någon mår dåligt och det finns risk för suicid. En annan insats är att vi jobbar mycket med fysisk aktivitet som har tydliga kopplingar till psykiskt mående. Vi är helt enkelt byggda för rörelse, säger Anders Degerman.

• På 1177.se, Mind självmordslinjen, suicidezero.se och SOS 112 kan du som mår dåligt eller vet om någon annan som gör det få hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!