"Man tänker på att man fryser istället för att jobba"

Under ett reparationsarbete finns ingen värme på AL-skolan och det påverkar undervisningen, menar eleverna. "Ska man vara kall hela dagen?", undrar eleven Abdimalik Omar.

Aulona Iberhysajoch kompisarna Olivia Hermansson och Abdimalik Omar tycker att det är för kallt i skolan och menar att kylan påverkar undervisningen.

Aulona Iberhysajoch kompisarna Olivia Hermansson och Abdimalik Omar tycker att det är för kallt i skolan och menar att kylan påverkar undervisningen.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-10-10 11:56

På grund av att en havererad värmeväxlare ska bytas är Astrid Lindgrens skola i Vimmerby utan både värme och varmvatten några dagar framöver. Vimmerby Tidning besökte skolan på tisdagsmorgonen för att höra hur eleverna och personalen klarar sig i kylan.

– Det är väldigt kallt, speciellt i klassrummen, säger högstadieeleven Aulona Iberhysaj, som har dunjacka på sig i skolans cafeteria.

Aulona och kompisarna Olivia Hermansson och Abdimalik Omar menar att kylan påverkar undervisningen.

– Man sitter och tänker på att man fryser istället för att jobba, säger Olivia Hermansson. 

undefined
Under reparationen gör skolan vad de kan för att hålla värmen i klassrummen. Bland annat har man satt in extra värmeelement.
undefined
"Det är väldigt kallt, speciellt i klassrummen", säger högstadieeleven Aulona Iberhysaj till Vimmerby Tidning.

Åsa Kollin, som jobbar i caféet, berättar att hon haft på sig dunväst hela morgonen för att klara kylan.

– Nu har jag kunnat ta av mig den, det har blivit lite varmare. Här inne har jag 20 grader men så fort jag går ut bland sittplatserna blir det mycket kallare. Jag har inget varmvatten så diskmaskinen fungerar inte. Jag får koka vatten och diska för hand, säger hon.

Avsaknaden av varmvatten ställer också till det för eleverna när de ska duscha efter gymnastiklektioner. 

– Igår fick vi gå en promenad istället, säger Olivia Hermansson. 

undefined
Åsa Kollin, som jobbar i caféet, får koka vatten och diska för hand eftersom diskmaskinen inte fungerar med kallvatten.
undefined
"Tyvärr så går inte diskmaskinen just nu. Är det så att vi inte får igång den kommer vi att behöva använda papptallrikar till lunchen, det har vi så att det räcker", säger Maria Karlsson Thyrsson i skolans matsal.

Att diska för hand fungerar i caféet men i matsalen är det värre. 

– Tyvärr så går inte diskmaskinen just nu. Är det så att vi inte får igång den kommer vi att behöva använda papptallrikar till lunchen, det har vi så att det räcker, säger Maria Karlsson Thyrsson.

Enligt fastighetschefen Torbjörn Bergström kommer varmvattnet tillbaka på onsdag och värmen på fredag.

undefined
"Enligt personalen som jobbar med det här kommer varmvattnet tillbaka på onsdag och värmen på fredag", har fastighetschefen Torbjörn Bergström sagt i en tidigare intervju med Vimmerby Tidning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!