En månad till premiär – här är säsongens nyheter på ALV

Om en månad öppnar Astrid Lindgrens värld för sin första restriktionsfria sommar sedan 2019. Med flera satsningar och nyheter på gång tror vd:n Joacim Johansson på ett riktigt bra år.

"Det är många som är sugna och sedan veckor tillbaka har det varit fullt lördagar fram till midsommar. Vissa perioder är redan fullbokade", säger Joacim Johansson, Vd för Astrid Lindgren Vimmerby AB, om läget på parkens boendeanläggningar.

"Det är många som är sugna och sedan veckor tillbaka har det varit fullt lördagar fram till midsommar. Vissa perioder är redan fullbokade", säger Joacim Johansson, Vd för Astrid Lindgren Vimmerby AB, om läget på parkens boendeanläggningar.

Foto: Astrid Styrbjörn

Vimmerby2022-04-16 07:00

Vintern har gått fort, tycker vd:n Joacim Johansson när Vimmerby Tidning träffar honom på hans kontor högst upp i "Polishuset" inne i temaparken. Sedan förra säsongen har man inte legat på latsidan men nu, en dryg månad innan öppning, har man växlat upp arbetet.

– Vi håller på för fullt med nya området för husvagnar och husbilar ute på gamla halkbanan, som ska stå klart till premiärdagen. Vi utökar gästboendet "Lilla staden", 27 hus som ska stå klara i midsommar. I övrigt håller vi på med de årliga sysslorna, att ställa iordning butiker, restauranger och grönytor, säger Joacim Johansson. 

undefined
Ett område med nya ställplatser för husbilar och husvagnar, på gamla halkbanan, kommer att vara klart på premiärdagen. Då kommer det att innehålla både grönområden och en mindre lekplats.

En nyhet för året är att alla miljöer med föreställningar och karaktärer är öppna från dag ett. Tidigare säsonger har endast hälften varit öppet, på grund av att barnskådespelarna behövt repetera.

– Vi har talat om länge att öppna allt och hur vi ska få ihop det med teateravdelningen. Största påverkan är att alla barnskådespelare behöver vara inne så tidigt och då ha möjlighet att få ihop det med skolan. Det är väldigt mycket logistik, som krävt en hel del extra arbete, men i år möts gästerna av en full upplevelse direkt, säger Joacim Johansson.

undefined
"Det är väldigt mycket logistik, som krävt en hel del extra arbete, men i år möts gästerna av en full upplevelse direkt" säger Joacim Johansson om nyheten att alla miljöer med förställningar kommer att öppna från start.

När Kolmårdens djurpark slog upp portarna för säsongen möttes de av kritik på grund av att även årskortsinnehavare måste förboka sina besök, för att flödet i parken ska kunna kontrolleras. På Astrid Lindgrens värld har man dock valt att inte jobba på det sättet utan istället återgå till precis samma system som man hade innan pandemin.

– Du köper din biljett och väljer vilken dag du vill komma. Vi har inget maxtak på antal besökare eftersom vi ser att vår gästupplevelse 2019 var mycket bättre än den var 2021. Vi har en stor yta och behöver inte ha en begränsning på publiken, säger vd:n.

Till skillnad från pandemisäsongen 2021 kommer alla restauranger och butiker i parken att vara öppna. På mat- och dryck-sidan behövs därför fler anställda medan antalet anställda parkvärdar är färre eftersom att det inte längre behövs personal som ser till att publiken följer restriktionerna.

– På skådespelarsidan är det också något färre eftersom vi dubblerade många av föreställningarna föra året, säger Joacim Johansson.

undefined
Sammanlagt 27 nya gästhus ska stå klara vid midsommar. Det är inte den sista etappen man bygger men enligt vd:n kommer man att pausa utbyggnaden i något eller några år.

Satsningarna på nya ställplatser för husbilar och husvagnar och inte minst Lilla staden, boendeområdet i sekelskiftesstil, tror vd:n kommer hjälpa till att dra folk till parken.

– Det vi kan mäta är beläggningen på boendena och det ser jättebra ut. Det är många som är sugna och sedan veckor tillbaka har det varit fullt lördagar fram till midsommar. Vissa perioder är redan fullbokade. Lilla staden börjar knytas ihop till att bli den upplevelsen som vi tog sikte på för ett antal år sedan och det som är extra roligt är att kollegorna i stan, när jag pratat med dem, inte upplever ett bokningstapp hos sig bara för att vi bygger ut vårt boende, utan snarare tvärtom. Affärer drar affärer, säger han.

undefined
Nästa etapp av gästboendet "Lilla staden" ska stå klart lagom till midsommar. "Det börjar verkligen knytas ihop till att bli den upplevelsen som vi tog sikte på för ett antal år sedan", säger Joacim Johansson om bygget i sekelskiftesstil.

År 2020 var det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut, vilket skulle firats rejält i parken som då tvingades att slå igen på grund av pandemin. Någon repris av födelsedagskalaset blir det dock inte. 

– Nej, man fyller bara 75 en gång och vi kanske väntar till 80- eller 90-årsdagen istället. Men nästa år är det 60 år sedan den första Emil i Lönneberga-boken kom och det kommer vi såklart att fira ordentligt, säger Joacim Johansson.

undefined
"Vi har inget maxtak på antal besökare eftersom vi ser att vår gästupplevelse 2019 var mycket bättre än den var 2021. Vi har en stor yta och behöver inte ha en begränsning på publiken", säger Joacim Johansson.
Vinter har gått fort och än återstår en hel del att göra i parken innan man kan öppna.
Vinter har gått fort och än återstår en hel del att göra i parken innan man kan öppna.
ALV:s nysatsningar

Första etappen i utbyggnaden av Astrid Lindgrens Världs boende ”Lilla staden” kommer att bestå av 27 hus som beräknas vara klara till midsommar. Totalt ska 52 nya hus uppföras under kommande år, vilket sammanlagt innebär omkring 500 gästbäddar.

Kostnaden för hela satsningen är beräknad till 180 miljoner och där ingår även cirka 200 nya ställplatser för husvagnar och husbilar, som just nu byggs på gamla halkbanan. Ställplatserna kommer att vara klara på premiärdagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!