Adrian Ottosson från Totebo gård utanför Vimmerby har gått Eldrimners yrkeshögskoleutbildning med inriktning chark. Idag jobbar han främst med korvtillverkning och på tisdagen gav han åtta deltagare en introduktion i korvens värld.
– Jag är jättetaggad på att göra korv! Det är första gången jag provar, säger deltagaren Anna Lindner som kommit ända från Eskilstuna.
Anna berättar att hon jagar och vill komma igång och göra viltkorv.
– Jag har lärt mig mycket här idag. Det är inte så svårt bara man vet grunderna och sen behöver man ju viss utrustning också. Det svåra är nog att få flytet i alltihop men man måste våga prova, säger hon.
Deltagarna var med från början och både skar och kryddade köttet.
– Det är ett hantverk och man måste verkligen ha en känsla för produkten, säger deltagaren Agnetha Wibell från Västervik.
Hur kommer det sig att du är här idag?
– Vi ska starta igång en utbildning där vi ska ha en förädlingskurs som ett moment. Då ville vi först prova på själva vad eleverna kommer att få lära sig.
Under eftermiddagen ystades ost med Matilda Johansson från Räven och osten i Järnforsen. På förmiddagen var hon med de andra deltagarna och testade att göra korv, något hon är sugen på att börja med för hemmabruk.
– Alla typer av mathantverk kommer med sina egna utmaningar. Det är svårt att hinna göra ost på en halv dag men vi ska göra en enkel variant så att man kan få se hur processen går till, säger hon.