Matälskare fick inspiration av lokala proffs

På tisdagen bjöd organisationen Eldrimner in matintresserade som fick prova att både göra korv och ysta ost i restaurangskolans lokaler.

Åtta deltagare fick prova på att både göra korv och ysta ost när organanisationen Eldrimner bjöd in till inspirationsdag i restaurangskolans lokaler på tisdagen.

Åtta deltagare fick prova på att både göra korv och ysta ost när organanisationen Eldrimner bjöd in till inspirationsdag i restaurangskolans lokaler på tisdagen.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-11-15 19:00

Adrian Ottosson från Totebo gård utanför Vimmerby har gått Eldrimners yrkeshögskoleutbildning med inriktning chark. Idag jobbar han främst med korvtillverkning och på tisdagen gav han åtta deltagare en introduktion i korvens värld.

– Jag är jättetaggad på att göra korv! Det är första gången jag provar, säger deltagaren Anna Lindner som kommit ända från Eskilstuna.

Anna berättar att hon jagar och vill komma igång och göra viltkorv.

– Jag har lärt mig mycket här idag. Det är inte så svårt bara man vet grunderna och sen behöver man ju viss utrustning också. Det svåra är nog att få flytet i alltihop men man måste våga prova, säger hon.

undefined
"Jag är jättetaggad på att göra korv", säger Anna Lindner.
undefined
Färskkorv på löpande band! Den färdiga produkten stektes sedan som lunch till deltagarna, tillsammans med tillbehör som restaurangskolans elever tidigare lagat.

Deltagarna var med från början och både skar och kryddade köttet. 

– Det är ett hantverk och man måste verkligen ha en känsla för produkten, säger deltagaren Agnetha Wibell från Västervik.

Hur kommer det sig att du är här idag?

– Vi ska starta igång en utbildning där vi ska ha en förädlingskurs som ett moment. Då ville vi först prova på själva vad eleverna kommer att få lära sig.

undefined
Agnetha Wibell guidas av korvproffset Adrian Ottosson.
undefined
Korvarna som tillverkades var gjorda på vildsvinskött och bland annat kryddade med kardemumma, koriander och kummin.

Under eftermiddagen ystades ost med Matilda Johansson från Räven och osten i Järnforsen. På förmiddagen var hon med de andra deltagarna och testade att göra korv, något hon är sugen på att börja med för hemmabruk. 

– Alla typer av mathantverk kommer med sina egna utmaningar. Det är svårt att hinna göra ost på en halv dag men vi ska göra en enkel variant så att man kan få se hur processen går till, säger hon.

Agnetha Wibell vevar för glatta livet!
Agnetha Wibell vevar för glatta livet!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!