Sveriges utbildningsminister Mats Persson (L) gav sig nyligen även han in i debatten om en eventuell dom-reform i språket. I ett uttalande säger han att han inte tycker att de nu omdiskuterade orden "de" och "dem" bör avskaffas. Monika Johansson, svensklärare på Vimmerby gymnasium, delar inte heller Lena Lind Palickis uppfattning.
– För mig som svensklärare är det tydligt att det eleverna ska lära sig på gymnasiet är det formella språket, de ska kunna skilja på talspråk och skriftspråk. Att skriva "dom" istället för "de" och "dem" leder kanske till färre grammatiska fel men kan också göra den som läser osäker på vad som menas, säger hon till Vimmerby Tidning.
Åsikterna i frågan är många och blandade och Monika Johansson tror att en stor anledning till att många, särskilt unga, idag har svårt att använda de två små orden korrekt är att man inte läser lika mycket som tidigare. Den enda fördelen med en reform, som hon ser det, skulle vara att de som kan använda orden då skulle slippa reta sig på när de används fel.
– Jag tycker att man måste göra skillnad på talspråk och det formella språket i seriösa sammanhang. Om man öppnar för "dom" kanske man också fortsätter med "sen" istället för "sedan" och "sånt" istället för ""sådant. Språket utvecklas hela tiden men det får inte bli alldeles för slappt, säger Monika Johansson.
I videoklippet i spelarenovan kan du höra vad flera Vimmerbybor tänker om den eventuella språkreformen.