Spanska utbytesstudenter träffade älgarna i Virum

Spanska utbytestudenten Solanche Gómez tillsammans med  Vimmerby gymnasiums elever Alice Mannefred och Clara Wall. "Jag älskar Sverige och sakerna som jag sett här, med skolan och vardagen", säger Solanche Gómez om sin upplevelse hittills.
Spanska utbytestudenten Solanche Gómez tillsammans med Vimmerby gymnasiums elever Alice Mannefred och Clara Wall. "Jag älskar Sverige och sakerna som jag sett här, med skolan och vardagen", säger Solanche Gómez om sin upplevelse hittills.

Ett gäng spanska gymnasieelever är på utbyte i Vimmerby och på tisdagen fick de möta djuren i Virum Älgpark.

Vimmerby 30 mars 2022 08:00

Samarbetet med Spanien har pågått sedan 2017 och för två veckor sedan tillbringade elever från Vimmerby en vecka i staden Cuenca, 14 mil öster om Madrid. Nu har det blivit spanjorernas tur att bekanta sig med Småland och ett av de första äventyren tog dem till Virum Älgpark. 

– Det här är någonting som de inte kan uppleva hemma och vi tänkte att det skulle vara roligt. Vi försöker skapa minnen som följer med hela livet men också få eleverna att se att vi egentligen har mer gemensamt än vi tror, oavsett var vi bor, säger Lidija Brakus, lärare i spanska på Vimmerby gymnasium.

Utbytesstudenten Solanche Gómez hade aldrig sett en älg i verkligheten tidigare.

– Det är väldigt spännande! Det är en helt ny upplevelse och jag tycker att det är kul att mata dem med potatis, säger hon.

Vad tänker du om Sverige hittills? 

– Jag älskar Sverige och sakerna som jag sett här, med skolan och vardagen. Det känns som ett bra ställe att bo på och jag hade velat stanna längre, säger Solanche Gómez.

undefined
Samarbetet med den spanska skolan har pågått sedan 2017 och den här gången tillbringar utbytesstudenterna en vecka i Sverige tillsammans med svenska familjer.

Utbytesprojektet finansieras av EU och går bland annat ut på att se vad nordisk och romersk mytologi har gemensamt. På måndagen hade eleverna en workshop där de fick lära sig att skriva runor och på onsdagen fortsätter äventyret till trollskogen i Gamleby. På torsdagen besöker eleverna Kalmar och Öland. 

– Just idag har eleverna fått i uppgift att göra ett fotomontage av en älgfrode. Det är ungefär som den nordiska mytologins version av en kentaur, säger Lidija Brakus.

undefined
"Vi försöker skapa minnen som följer med hela livet", sa gymnasieläraren Lidija Brakus om valet av älgparken som aktivitet för utbytesklassen.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa