Jättesatsning på Åbro – investerar 40 miljoner kronor

Åbro Bryggeri satsar på en gigantisk solcellspark – för 40 miljoner kronor. Det kommer att bli Sveriges största solpark som enbart är ansluten till en industri.

Anläggningen kommer att bli 100 000 kvadratmeter stor och ligga ut mot åkrarna snett mittemot bryggeriet.

Anläggningen kommer att bli 100 000 kvadratmeter stor och ligga ut mot åkrarna snett mittemot bryggeriet.

Foto: Johannes Widergen

Vimmerby2022-02-17 08:07

Syftet med investeringen är att bryggeriet ska bli självförsörjande på el och samtidigt minska klimatavtrycket. Satsningen kommer inte att innebära några nya arbetstillfällen.

– Det är mer att vi vill säkerställa vår fortsatta drift. Som läget är nu är det väldigt osäkert med energiförsörjning och elpriser och det här är dels ett sätt för oss att producera vår egen el men också ett sätt att se till att vi alltid har el, säger Henrik Dunge, VD på Åbro Bryggeri, till Vimmerby Tidning.

Vd:n menar att solceller och deras effektivitet utvecklats mycket sedan man för fem år sedan satte paneler på taket.

– Det har fungerat väldigt bra men de är omoderna idag. Nu tycker vi att vi är i ett läge då vi vill och kan satsa eftersom det är så bra effektivitet på nya paneler, säger Henrik Dunge.

Anläggningen kommer att bli 100 000 kvadratmeter stor (14 fotbollsplaner) och ligga ut mot åkrarna snett mittemot bryggeriet. Redan när man för några år sedan köpte marken fanns solceller med i tanken. Om allt går som tänkt kommer man att bli både självförsörjande och få energi över.

undefined

– Räknar man på det kommer vi att producera mer än vi använder, men solen lyser inte lika mycket året runt. Vi jobbar tätt ihop med Vimmerby energi där vi köper fjärrångor ifrån flisverket och nu är tanken att vi ska kunna leverera el till Vimmerby också, under de tider då vi inte använder den själva, säger Henrik Dunge.

Det är Soltech Energy Solutions som har fått uppdraget att uppföra solcellsparken.

– Det är ett anrikt familjeföretag med imponerande hållbarhetsambitioner och vi är väldigt glada över att återigen få förtroendet att hjälpa dem med storskaliga solenergiinstallationer, säger Rickard Lantz, affärsutvecklingschef på Soltech Energy Solutions, i ett pressmeddelande.

undefined
Anläggningen kommer att bli 100 000 kvadratmeter stor och ligga ut mot åkrarna snett mittemot bryggeriet.

Satsningen är enligt vd:n bara ett första steg i utvecklingen och man har redan nu börjat undersöka möjligheterna att lagra energin i vätgas med målbilden att, med inspiration från Mariestad, på sikt kunna omvandla sin lastbilsflotta till vätgasbilar.

Hur ser du på att göra en mångmiljonsatsning efter pandemiåren? 

– Åren har varit tuffa men vi har hängt i flera hundra år och kommer att fortsätta. Det är alltid bra att spara i ladorna men det här är en långsiktig investering, säger Henrik Dunge.

Parken planeras driftsättas under senare delen av 2022. 

Henrik Dunge på Åbro och Rickard Lantz på Soltech Energy Solutions.
Henrik Dunge på Åbro och Rickard Lantz på Soltech Energy Solutions.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!