Här växer hotellets mångmiljonsatsning fram

Sakta men säkert börjar Stadshotellets megasatsning i källaren ta form och Vimmerby Tidning fick en rundtur i lokalerna. Samtidigt avslöjar både hotellchefen och samarbetspartnern Hudvårdskompaniet egna stora satsningar framåt.

Hotellchefen Martina Andersson tillsammans med vaktmästaren Morgan Rinaldo, som fungerar lite som en allt-i-allo under projektet. "Det är en del kvar att göra och det viktiga för oss är att slutprodukten blir bra", säger Martina Andersson.

Hotellchefen Martina Andersson tillsammans med vaktmästaren Morgan Rinaldo, som fungerar lite som en allt-i-allo under projektet. "Det är en del kvar att göra och det viktiga för oss är att slutprodukten blir bra", säger Martina Andersson.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-01-15 19:00

Stadshotellets källare har varit stängd för allmänheten i två decennier men snart blir det ändring på det. Just nu pågår arbetet för fullt och under de stora tegelvalven tas allt från stora beslut till beslut om var vägguttagen ska sitta. I lagom takt växer ett exklusivt spa fram.

– Jag kan lugna alla och säga att vi kommer behålla valven. Tyvärr kommer det inte att vara tegel, eftersom det är i för dåligt skick för att behålla på det sättet. Vi behöver rusta upp det men vi kommer att behålla den rustika känslan, säger hotellchefen Martina Andersson.

Så det blir inte det där hypermoderna och "flashiga" spaet?

– Nej, det blir det inte. Vi gillar mörkare färger och kommer att följa stilen i restaurangen, guldtonerna kommer att följa med och vi vill inte att det ska bli ett klassiskt vit marmor-spa. Vi gillar den ruffiga stilen men samtidigt kommer det att vara väldigt fräscht.

undefined
"Jag kan lugna alla och säga att vi kommer behålla valven. Tyvärr kommer det inte att vara tegel, eftersom det är i för dåligt skick för att behålla på det sättet", säger hotellchefen Martina Andersson.
undefined
Man har satsat på att i så stor utsträckning som möjligt använda sig av lokala entreprenörer i projektet. Adolfssons Bygg i Ingatorp är huvudentreprenör och utöver det anlitar man Axelssons och Berg Betong, Byggfixera Ab från Rumskulla och Sandstedt El, med många flera.

Hotellchefen går vidare in under valven, pekar och berättar var kallpoolen ska ligga.

– Och här blir det en upplevelsedusch. Man kommer att kunna duscha i tropiskt regn och med olika typer av vatten, det finns flera program att välja på, säger hon och kliver ner i en öppning i väggen för att visa. 

undefined
Hotellchefen martina Andersson visar var en av spa-avdelningens upplevelseduschar kommer att ligga.
undefined
"Det ska finas en tanke i allt vi gör här. Serverar vi en smoothie så ska den ha ett speciellt syfte, som att den renar eller stärker. Alla spa har en omtanke men vi vill ta det ett steg längre och ge alla som kommer en varm känsla", säger Martina Andersson.

Planen var att öppna i juni men på grund av det omfattande arbete som krävs har man flyttat fram datumet.

– Det blir augusti eller september. Det är en del kvar att göra och det viktiga för oss är att slutprodukten blir bra. Vi kommer inte att öppna förrän vi är hundra procent nöjda, säger Martina Andersson. 

Kommer ni att ha bar och servering här nere? 

– Vi hade den tanken först men det blir istället ett system där man kan vara här nere och beställa saker som vi kommer ner med. 

Ytan är drygt 200 kvadratmeter och brandskyddet säger att 50 personer får vara där samtidigt. 

– Har vi ett event där alla känner varandra så skulle man kunna vara så många men annars tänker jag max mellan 15 och 25.  Vi kommer inte trycka in folk utan vill att det ska vara mysigt, säger hotellchefen. 

undefined
I det mindre rummet med det lilla valvet har man kommit en bit längre och täckt teglet med puts. Färgen är inte helt rätt men strukturmässigt ger det en känsla av vad som komma skall.
undefined
Hä inne blir det både bubbelpooler och en varm källa. "Här blir det häng. Man ska unna sitta och ta sig ett glas bubbel och umgås", säger Martina Andersson.
undefined
En trappa upp till restaurangen möjliggör servering till de som beställt för spa-avdelningen och är också praktiskt vid event där ett sällskap håller till både i restaurangen och i källaren.

Martina har inte velat avslöja exakt vad satsningen kostar men har tidigare berättat att det rör sig om mellan 10 och 15 miljoner kronor. Trots oroliga ekonomiska tider tycker hon att det bara känns bra att göra satsningen nu. 

– Vi tror verkligen på det här som ett bra nästa steg för hotellet. Nattklubb och så har inte varit aktuellt utan det här är det vi landat i, det känns rätt, säger hon. 

undefined
Stadshotellets storsatsning börjar ta form.
undefined
Stadshotellets storsatsning börjar ta form.
undefined
Stadshotellets storsatsning börjar ta form.

Hotellet har redan anställt en person som kommer att vara huvudansvarig för spa-avdelningen och Martina Andersson tror att man på sikt kommer att behöva ännu fler. Hon passar också på att avslöja ytterligare en kommande satsning. 

– Vi kommer att utöka vår restaurang och från och med att Astrid Lingrens värld öppnar i år kommer vi att ha öppet sju dagar i veckan året runt. Det gör också att det kommer behövas mer personal, säger Martina Andersson.

undefined
Stadshotellets nya storsatsning börjar ta form.
undefined
Stadshotellets storsatsning börjar ta form.
undefined
Stadshotellets storsatsning börjar ta form.

Hudvårdskompaniet är hotellets samarbetspartner i satsningen och kommer att utföra behandlingar i ett särskilt rum. Man kommer att kunna nå spa-avdelningen direkt från Hudvårdskompaniet via en ny dörr som ska sättas in och det är därifrån som man kommer ta emot dagspa-gäster, medan övernattningsgäster går via hotellet.

– Det här är extremt roligt. Det har varit på gång länge och det är kul att det äntligen blir av, den tanken har funnits från början och är anledningen till att vi är i de här lokalerna, säger Aina Wiger, som driver Hudvårdskompaniet.

undefined
Hudvårdskompaniet är hotellets samarbetspartner i projektet och Aina Wiger, som driver företaget, ser mycket fram emot att få öppna. "Jag tror knappt att man förstår hur pass lyxigt det är att ett sådant här spa kommer att finnas i Vimmerby. Det är en jättesatsning", säger hon.

Aina berättar att Hudvårdskompaniet, precis som hotellet, kommer att behöva utöka personalstyrkan och avslöjar samtidigt att planen på att lansera egna havrebaserade hudvårdsprodukter, som är företagets största satsning sedan man startade är på väg att realiseras och att produkterna kommer att synas på hyllorna redan under våren. 

– Vi har en hudterapeut som är på väg in, som kommer jobba behandlingar, och det är möjligt att det behövs fler. Jag tror knappt att man förstår hur pass lyxigt det är att ett sådant här spa kommer att finnas i Vimmerby. Det är en jättesatsning, säger hon.

Det är arkitektfirman Stylt i Göteborg, samma företag som utformade restaurangen, som tagit fram färg och form till källaren. Utöver det har man försökt jobba med lokala hantverkare i så stor utsträckning som möjligt och det är Adolfssons Bygg i Ingatorp som är huvudentreprenör. 

"Vi behöver rusta upp det men vi kommer att behålla den rustika känslan", säger Martina Andersson om valven och teglet.
"Vi behöver rusta upp det men vi kommer att behålla den rustika känslan", säger Martina Andersson om valven och teglet.
Fakta

2023

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!