Stadshotellets kÀllare har varit stÀngd för allmÀnheten i tvÄ decennier men snart blir det Àndring pÄ det. Just nu pÄgÄr arbetet för fullt och under de stora tegelvalven tas allt frÄn stora beslut till beslut om var vÀgguttagen ska sitta. I lagom takt vÀxer ett exklusivt spa fram.
â Jag kan lugna alla och sĂ€ga att vi kommer behĂ„lla valven. TyvĂ€rr kommer det inte att vara tegel, eftersom det Ă€r i för dĂ„ligt skick för att behĂ„lla pĂ„ det sĂ€ttet. Vi behöver rusta upp det men vi kommer att behĂ„lla den rustika kĂ€nslan, sĂ€ger hotellchefen Martina Andersson.
SÄ det blir inte det dÀr hypermoderna och "flashiga" spaet?
â Nej, det blir det inte. Vi gillar mörkare fĂ€rger och kommer att följa stilen i restaurangen, guldtonerna kommer att följa med och vi vill inte att det ska bli ett klassiskt vit marmor-spa. Vi gillar den ruffiga stilen men samtidigt kommer det att vara vĂ€ldigt frĂ€scht.
Hotellchefen gÄr vidare in under valven, pekar och berÀttar var kallpoolen ska ligga.
â Och hĂ€r blir det en upplevelsedusch. Man kommer att kunna duscha i tropiskt regn och med olika typer av vatten, det finns flera program att vĂ€lja pĂ„, sĂ€ger hon och kliver ner i en öppning i vĂ€ggen för att visa.
Planen var att öppna i juni men pÄ grund av det omfattande arbete som krÀvs har man flyttat fram datumet.
â Det blir augusti eller september. Det Ă€r en del kvar att göra och det viktiga för oss Ă€r att slutprodukten blir bra. Vi kommer inte att öppna förrĂ€n vi Ă€r hundra procent nöjda, sĂ€ger Martina Andersson.
Kommer ni att ha bar och servering hÀr nere?
â Vi hade den tanken först men det blir istĂ€llet ett system dĂ€r man kan vara hĂ€r nere och bestĂ€lla saker som vi kommer ner med.
Ytan Àr drygt 200 kvadratmeter och brandskyddet sÀger att 50 personer fÄr vara dÀr samtidigt.
â Har vi ett event dĂ€r alla kĂ€nner varandra sĂ„ skulle man kunna vara sĂ„ mĂ„nga men annars tĂ€nker jag max mellan 15 och 25. Vi kommer inte trycka in folk utan vill att det ska vara mysigt, sĂ€ger hotellchefen.
Martina har inte velat avslöja exakt vad satsningen kostar men har tidigare berÀttat att det rör sig om mellan 10 och 15 miljoner kronor. Trots oroliga ekonomiska tider tycker hon att det bara kÀnns bra att göra satsningen nu.
â Vi tror verkligen pĂ„ det hĂ€r som ett bra nĂ€sta steg för hotellet. Nattklubb och sĂ„ har inte varit aktuellt utan det hĂ€r Ă€r det vi landat i, det kĂ€nns rĂ€tt, sĂ€ger hon.
Hotellet har redan anstÀllt en person som kommer att vara huvudansvarig för spa-avdelningen och Martina Andersson tror att man pÄ sikt kommer att behöva Ànnu fler. Hon passar ocksÄ pÄ att avslöja ytterligare en kommande satsning.
â Vi kommer att utöka vĂ„r restaurang och frĂ„n och med att Astrid Lingrens vĂ€rld öppnar i Ă„r kommer vi att ha öppet sju dagar i veckan Ă„ret runt. Det gör ocksĂ„ att det kommer behövas mer personal, sĂ€ger Martina Andersson.
HudvÄrdskompaniet Àr hotellets samarbetspartner i satsningen och kommer att utföra behandlingar i ett sÀrskilt rum. Man kommer att kunna nÄ spa-avdelningen direkt frÄn HudvÄrdskompaniet via en ny dörr som ska sÀttas in och det Àr dÀrifrÄn som man kommer ta emot dagspa-gÀster, medan övernattningsgÀster gÄr via hotellet.
â Det hĂ€r Ă€r extremt roligt. Det har varit pĂ„ gĂ„ng lĂ€nge och det Ă€r kul att det Ă€ntligen blir av, den tanken har funnits frĂ„n början och Ă€r anledningen till att vi Ă€r i de hĂ€r lokalerna, sĂ€ger Aina Wiger, som driver HudvĂ„rdskompaniet.
Aina berÀttar att HudvÄrdskompaniet, precis som hotellet, kommer att behöva utöka personalstyrkan och avslöjar samtidigt att planen pÄ att lansera egna havrebaserade hudvÄrdsprodukter, som Àr företagets största satsning sedan man startade Àr pÄ vÀg att realiseras och att produkterna kommer att synas pÄ hyllorna redan under vÄren.
â Vi har en hudterapeut som Ă€r pĂ„ vĂ€g in, som kommer jobba behandlingar, och det Ă€r möjligt att det behövs fler. Jag tror knappt att man förstĂ„r hur pass lyxigt det Ă€r att ett sĂ„dant hĂ€r spa kommer att finnas i Vimmerby. Det Ă€r en jĂ€ttesatsning, sĂ€ger hon.
Det Àr arkitektfirman Stylt i Göteborg, samma företag som utformade restaurangen, som tagit fram fÀrg och form till kÀllaren. Utöver det har man försökt jobba med lokala hantverkare i sÄ stor utstrÀckning som möjligt och det Àr Adolfssons Bygg i Ingatorp som Àr huvudentreprenör.