Guldkant flyttar in – planen inför öppning och framåt

Det börjar dra ihop sig för öppning av Guldkant i Vimmerby och när Vimmerby Tidning tog tempen på delägaren Erik Hemmingsson, inför att det sista nu iordningställs, är även majoriteten av rekryteringarna klara.

"Det finns en plan för hur vi ska öppna upp. Vi vet ännu inte hur Vimmerby är fullt ut på sommaren eller hur lokalbornas lunchbeteende ser ut. Så på frågan om vi kommer ha dagens lunch på onsdag blir svaret nej men om vi kommer ha dagens lunch någon gång: ja det får vi se. Kan vi driva detta som i Västervik är ingen gladare än vi men vi tar oss an det på ett ödmjukt sätt och ser hur det går", säger Erik Hemmingsson på Guldkant.

"Det finns en plan för hur vi ska öppna upp. Vi vet ännu inte hur Vimmerby är fullt ut på sommaren eller hur lokalbornas lunchbeteende ser ut. Så på frågan om vi kommer ha dagens lunch på onsdag blir svaret nej men om vi kommer ha dagens lunch någon gång: ja det får vi se. Kan vi driva detta som i Västervik är ingen gladare än vi men vi tar oss an det på ett ödmjukt sätt och ser hur det går", säger Erik Hemmingsson på Guldkant.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-03-22 20:30

– Det ser jättebra ut och det gick väldigt fort från att vi öppnade för bokningar. Onsdag och torsdag är uppe i drygt 70 procent, fredagen 90 procent och lördagen 80 procent men det plingar till hela tiden så det är nog bara en tidsfråga innan det är fullt, säger Hemmingsson.

Rekrytering av personal inom restaurangbranschen är ett erkänt problem även i Vimmerby och Guldkant är inte heller förskonade.

– Vi har nio anställda, både heltid och extra. Kockar har varit svårast men där har vi fördelen av att ha en etablerad restaurang i Västervik som vi kan flytta mellan. Det är alltid jättesvårt att hitta rätt personal och du kan ha en mer eller mindre specifik kravlista. Vår ideologi är att tycker du genuint om att ta hand om människor så kan vi lära dig resten.

Hemmingsson jämför det med en första dejt med någon du är kär i.

– Du går all in och bjuder på dig själv. Du gör det där lilla extra, allt med förhoppningen om att hon i slutet av kvällen ska gå därifrån och vara kär i dig. Att bära en tallrik är som att lära sig cykla, det kan de flesta göra men personen som genuint bry sig om och vill ta hand om människor – den vill vi ha.

undefined
Erik och brorsan Henrik Hemmingsson som även han kommer jobba på Guldkant Vimmerby.

Än är det inte klart med en restaurangchef men för öppningsdagarna har man valt att låna in Västerviks.

– Förhoppningsvis kommer vi kunna ha en lyckad internrekrytering på plats där sen men där är vi inte riktigt nu. Tanken är att jag också kommer vara där mycket nu i början.

Klarar ni er med de rekryteringar ni har gjort – är ni fulltaliga?

– Både ja och nej. Det känns helt okej och alla fyra ägarna är restaurangmänniskor så det finns extra om det kniper så jag är inte orolig men att ha en kock till eller en klockren servitris skulle inte skada. Inför sommaren behövs allt. 

Intresset har varit stort nu inledningsvis men hur tänker ni med konkurrensen på sikt?

– Konkurrens tror jag bara är jättebra. Se bara i Västervik där Harrys blivit Pink Bistro, vi har Slottsholmen, Gränsö, Mocca Deli är på ingång: alla fungerar bra och alla kan leva på det. Jag tror inte att vår öppning här kommer göra att färre går till andra utan jag tror istället att vi alla höjer varandra. Sedan har man såklart en oro för hur det ska gå men den är inte kopplad till konkurrensen. Jag hoppas vi ska ha ett gott samarbete och ett bra restaurangnätverk som kollegor.

Stocken som glasen hänger från är skänkt av Eriks pappa och är en del av den personliga touch man strävar efter i inredningen.
Stocken som glasen hänger från är skänkt av Eriks pappa och är en del av den personliga touch man strävar efter i inredningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!