Årets julklapp är stickad och Emma, 30, följer trenden

I år är det mjuka paket som gäller och Emma Kull, som började sticka under pandemin, tror att det ligger rätt i tiden.

"Innan kanske jag kopplade av genom att läsa en bra bok eller titta på en serie men nu är det avkoppling att sitta och sticka framför teven", säger Emma Kull.

"Innan kanske jag kopplade av genom att läsa en bra bok eller titta på en serie men nu är det avkoppling att sitta och sticka framför teven", säger Emma Kull.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-11-17 19:30

På torsdagen kom nyheten att det hemstickade plagget blir årets julklapp. 30-åriga ambulanssjuksköterskan Emma Kull, som bor strax utanför Vimmerby fastnade för stickningen under pandemin. 

– Det har blivit som ett beroende. Innan kanske jag kopplade av genom att läsa en bra bok eller titta på en serie men nu är det avkoppling att sitta och sticka framför teven, säger Emma Kull.

30-åringen gjorde vad många kanske inte vågar och hoppade över både halsduk och raggsockor och började sticka tröjor direkt. 

– Både jag och min mamma stickar islandströjor, av islandsull och med ett speciellt mönster. Jag såg en sån och kände att jag ville ha en men när jag såg vad de kostade blev jag lite snål och tänkte att jag borde lära mig sticka en själv, säger Emma Kull.

undefined
En av islandströjorna som Emma Kull stickat. Ullen är lite stickig i början men blir mjukare efter ett tag, berättar hon.

Sagt och gjort. Emma tog hjälp av sin mamma som stickat sporadiskt sedan hon var ung och de tog upp intresset tillsammans. Eftersom de båda dessutom jobbar på samma arbetsplats händer det att de stickar ihop på lugna stunder. Just nu håller Emma på med en tröja till en kollega.

– Jag har stickat både åt mig själv, min sambo och barnen. Det är tanken att det ska bli lite julklappar, min son på 7 år önskar sig en tröja. "Jag vill ha en sån tröja som du har" har han sagt, säger Emma Kull.

undefined
I början tog Emma Kull hjälp av både sin mamma och instruktionsvideor på youtube för att komma igång.

Emma tror att det är många som vill börja sticka också att det är lätt att ge upp i början om man kör fast. Själv tog hon mycket hjälp av både sin mamma och videor på internet. 

– Min sambo kallar mig för tant, lite på skoj. Att sticka har haft den stämpeln men den börjar nog tvättas bort lite tror jag. På sociala medier ser man att många yngre stickar och jag tror att det börjar bli lite som det var förr då många yngre stickade och lärde sig av sina föräldrar, säger hon.

undefined
"Folk inspirerar varandra att prova och handarbete har inte alls den där tönt-stämpeln längre", säger Dorothee Andersson på Bladhs i Vimmerby.

Dorothee Andersson på handarbetesbutiken Bladhs i Vimmerby har märkt att intresset krupit nedåt i åldrarna den senaste tiden, särskilt under pandemin, och precis som Emma tror hon att en av anledningarna är att man enkelt kan se hur man gör i videos på internet.

– Förut var det bara farmor och mormor som kom men då började föräldrar komma in med sina barn. Folk inspirerar varandra att prova och handarbete har inte alls den där "tönt-stämpeln" längre, säger hon.

Vad tänker du om att det stickade plagget blir årets julklapp?

– Det är bra! När strömmen är dyr vill kanske många hålla temperaturen nere inomhus och då är det bra att ha både tröjor och sockor.

"Jag vill ha en sån tröja som du har", berättar Emma Kull att hennes 7-åriga son sagt. I år blir det flera mjuka paket under granen, avslöjar 30-åringen.
"Jag vill ha en sån tröja som du har", berättar Emma Kull att hennes 7-åriga son sagt. I år blir det flera mjuka paket under granen, avslöjar 30-åringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!