Luqaz Ottosson, som gått till final i Årets kock tre gånger, kommer från Hult utanför Eksjö. Sedan tio år tillbaka bor han dock på Gotland, där han driver restaurang. På onsdagen besökte han Vimmerby och gymnasiets restaurangskola för att laga mat med och inspirera sistaårseleverna.
– Det känns jätteroligt! Det är väldig intressant att lyssna på hans idéer. Det vi lagar idag är någonting som jag nog aldrig skulle komma på, säger eleven Edith Karlsson.
Under dagen fick eleverna bland annat göra egen fläskkorv, vilket Luqaz Ottosson tycker är ett spännande hantverk som är bra att kunna.
– Det är en svår period nu att laga mat med lokala råvaror men vi gör vad vi kan. Idag blir det en trerätters där en rätt har potatisfokus, sedan korvrätten med rotselleri och till sist en desert med blåbär och choklad, säger han till Vimmerby Tidning.
Stjärnkocken har inte tidigare besökt restaurangskolan men blev imponerad av både eleverna och lokalerna. Hans bästa matlagningstips är att ha roligt i köket.
– Det kan vara svårt att motivera sig, men försök hitta några rätter som du kan göra till dina och fortsätta förbättra, säger Luqaz Ottosson.
Felicia Koch går andra året på utbildningen men känner Luqaz sen tidigare eftersom hon sommarjobbat på hans restaurang. Både hon och Edith Karlsson vill gärna jobba med mat i framtiden.
– Det är jättekul och jag gillar när vi har undervisning på restauranger. Luqaz är jätteduktig och har ofta annorlunda idéer som jag blir inspirerad av, säger Felicia Koch.