Statsminister Magdalena Andersson gick under torsdagen ut med att fler unga behöver förbereda sig för att göra värnplikten, som en del av förstärkningen av det militära och civila försvaret. Klara Ambrosiani, Stella Wenström, Theo Kennmark och Christofer Borsiö, som alla går på Vimmerby Gymnasium, har tagit del av beskedet.
– Man blir lite nervös. Själv har jag inte direkt förberett mig på att jag ens ska göra värnplikten och om nu fler ska göra den är chansen större att det blir så även för mig, säger Klara Ambrosiani.
– Det känns hemskt att vi är i en situation då statsministern behöver säga så, säger Stella Wenström.
– Jag känner att det är ens skyldighet att bevara freden och att då göra värnplikten men sedan blir det lite nervöst när statsministern går ut och säger som hon gör för då vet man att det är skarpt läge, säger Theo Kennmark.
Blev ni förvånade av beskedet?
– Nej, man blev förvånad att det år 2022 blev krig mot Ukraina men inte över att statsminister Magdalena Andersson behöver gå ut och säga som hon gör för det finns ju en hotbild mot Sverige också, säger Kennmark.
För vissa är värnplikten något som redan kanske finns med som en framtidsplan men andra kanske aldrig ens har tänkt tanken på att det skulle vara något för dem och att inte själv kunna få göra valet är en stor nyhet att smälta.
– Det vore väldigt nervöst. Jag tror att det vore roligt att göra värnplikten men det är ändå ett år av ens liv som försvinner för något man inte kanske räknat med, säger Ambrosiani.
– Jag håller med. Det är säkert en bra upplevelse men det är inget jag har tänkt att jag ska behöva förbereda mig för, säger Wenström.
– Värnplikten kan vara en bra sak för du får en bra utbildning och en förståelse för försvaret men det är väl just att anledningen är krig som gör att det inte känns jättekul, säger Christofer Borsiö.
Är ni beredda att skjuta upp er skolgång för att gå in och göra värnplikten?
– Jag hade gjort det. Freden och Sveriges säkerhet är viktigare än min skolgång. Jag kan läsa klart senare men det här är större än bara just mig, säger Kennmark.
– Skolan kan man ta tag i efter men att försvara landet kanske gäller här och nu liksom, säger Wenström.
– Man kommer väl göra det, om än ofrivilligt. Krig känns inte som en jättekul anledning till att skjuta upp ens liv för men vad ska man göra, säger Ambrosiani.
– Samtidigt gäller samma sak för en hel generation och då kommer det inte märkas på samma sätt om vi gör det tillsammans, säger Borsiö.
De alla tillhör en generation som vuxit upp med klimathotet och bilden av en mörk framtid om inget görs. Sedan har de alla även studerat två år i en global pandemin där mycket skett på distans och nu är det krig i Europa med en ökad hotbild mot Sverige.
– Det ser rätt mörkt ut. Klimatkrisen är en global fråga som behöver en global lösning och det hjälper verkligen inte att det blir krig. Då känns inte framtiden superljus, säger Kennmark som får medhåll från de tre andra.
Känner ni någon rädsla inför vad som kanske väntar?
– Ja men lite. Man riskerar ju sitt egna liv om man behöver gå ut i krig så självklart finns det en rädsla i det. Dessutom vet man att ens släkt och vänner kommer behöva göra samma sak, säger Wenström.
– Absolut, men det är bara att göra det bästa av situationen, säger Kennmark.