Två år för dödsmisshandeln i Toverum

När polisutredningen kring dödsmisshandeln i Toverum inleddes fanns misstanke om mord som blev misstanke om dråp som inför rättegången blev grov misshandel och vållande till annans död. Men när tingsrätten på fredagen redovisade sin dom mot den misstänkte 36-årige Vimmerbybon återstod endast en av de nämnda brottsrubriceringarna - grov misshandel! Påföljden kom därför att stanna på fängelse i 2 år.

Vimmerby2008-03-29 05:05

Man kan förmoda att det rättsmedicinska utlåtandet haft viss betydelse när det gäller tingsrättens bedömning och slutliga brottsrubricering. Rättsläkaren menade vid rättegången, att mycket talar för att dödsorsaken varit en lägesbetingad kvävning. Rättsläkaren har inte kunnat utraka sig om den döde skulle ha överlevt om han inte hade blivit skadad, att skadorna i huvudet inte var av den arten att de i sig kunde leda till medvetslöshet samt att ingen av se påvisade skadorna i sig ar livshotande.

Rå misshandel
Den uppmärksammade misshandeln i Toverum den 21 januari i år då en 62-årig man från Toverum påträffades död utanför sin bostad fick således en något oväntad brottsrubricering. Utredningen har visat att en hänsynslös och rå misshandel förekommit i den bostad den dömde 36-åringen bebodde tillsammans med sin bror.
Och ett vittne, den tredje person som till en början själv var misstänkt för dådet, berättade för anhöriga och en granne men även under rättegången att det ar 36-åringen som misshandlat den döde med en trästav med slag som träffade i huvudet, magen och ryggen. Han fortsatte enligt vittnet misshandeln med flera knytnävslag. Vittnet uppgav i rätten att den aktuella trästaven var hans, men han visste inte hur den hamnat i grannens bostad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om