Ingebo hagar: "Två av våra baggar har stulits"

Ingebo hagar ha blivit av med två gotlandsbaggar. Efter dagar av letande befaras de nu vara stulna. "Isaac var vår jättefina avelsbagge. Det känns väldigt obehagligt", berättar Kristina Lindelöf.

Avelsbaggen Isaac är en av de baggar som misstänkts ha stulits från Ingebo Hagar.

Avelsbaggen Isaac är en av de baggar som misstänkts ha stulits från Ingebo Hagar.

Foto: Sara Schörling

Vimmerby2021-08-26 12:06

När bagglammen blev för stora för att gå med resten av fåren släpptes de i betesmark intill Stångån, vid Galtnäset. Bland dem var Ingebo hagars avelsbagge Isaac. 

– Han syns direkt, berättar ägare Kristina Lindelöf. 

– Så när vi kom med pellets och han inte var där räknade vi även de andra. Vi upptäckte då att vårt största finaste bagglamm från i år också var borta. 

Stölden ska enligt anmälan till polisen ha ägt rum mellan den 13 till 15 augusti. Anmälan gjorde Kristina Lindelöf nu i onsdags den 25 augusti. 

– Det är en stor hage så saker kan hända men nu har vi sökt av med hundar och all personal. Vi letade hela förra veckan och denna. Vi har också gått omkring i omgivingen för att se om det finns någon spillning i fall att de skulle hoppat över och rymt, även om det inte är troligt, stängslet är helt intakt. När vi gått igenom allting, och tänkt ut alla olika scenarion, har vi kommit fram till att de måste blivit stulna. Vi kan naturligtvis inte veta det men vi misstänker det. 

undefined
Baggarna gick i en betesmark intill riksväg 23. "Vi känner oss lite chockade. Vi kommer fortsätta leta men det är uteslutet att de skulle vara kvar i hagen", berättar Kristina Lindelöf och ber nu andra att vara uppmärksamma så att något liknande inte sker igen.

Avelsbaggen Isaac menar Kristina Lindelöf är värd flera tusen kronor men bagglammet misstänker hon har stulits för köttet skull. Ekonomiskt menar hon att händelsen inneburit en förlust på omkring 15 000 kronor. Både i inkomstbortfall och för att det nu måste köpas in en ny avelsbagge. 

– Kanske var det så att just de två också var lite tamare. Vi håller på mycket med våra får och hanterar dem så många av dem tycker om människor. Jag tycker att det är otroligt att man kunnat stjäla dem utan att bli sedd. Men det är inte alltid att det åker förbi bilar och sedan är det inte alltid som folk reagerar på att det står en bil där intill betesmarken. 

Sökandet efter baggarna kommer att fortsätta även om Kristina Lindelöf inte är optimistisk till att hitta dem i hagen då den redan sökts igenom så många gånger. Hon berättar att hon aldrig tidigare fått djur stulna och att känslan är den av chock. 

– Nu har vi hängt på kättingar och hänglås men jag kommer nog inte att vilja beta den marken mer. Ska det vara så här vill man ha dem så nära som möjligt. Man älskar ju sina djur och är mån om dem. Vi försöker nu varna alla våra lantbrukskollegor i fall att det är så att djur stjäls, antagligen för kött, för det är väldigt obehagligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!