Två förare blåste positivt – men båda slipper straff

Inom loppet av 75 minuter var det två förare som stoppades av polisen och blåste positivt. Men båda slipper straff – eftersom alkoholnivån hade sjunkit under 0,2 promille när de kom till polisstationen.

Förarna blåste positivt i det så kallade sållningsinstrumentet, som polisen använder ute på vägarna.

Förarna blåste positivt i det så kallade sållningsinstrumentet, som polisen använder ute på vägarna.

Foto: Sandra Nordin

Vimmerby2022-06-20 10:18

Det var natten mellan fredag och lördag som polisen stoppade två misstänkta rattfyllerister i Vimmerby kommun.

Den första händelsen skedde vid midnatt. Då var det en bilist som körde vingligt på riksväg 23, söder om Storebro.

– Vid stopp och kontroll blåste föraren positivt. Därefter fick han följa med till polisstationen i Hultsfred för kroppsbesiktning. Men misstanken föll, eftersom testet på stationen inte visade på något straffbart värde, säger Ulf Gollungberg vid polisen.

Vad hade föraren för promillehalt i det läget?

– Det kan jag inte svara på, men det var i alla fall under 0,1 milligram per liter i utandningsluften (0,2 promille) som är gränsen för rattfylleri.

Drygt en timme senare återupprepades historien. Då såg patrullen en A-traktor som "vinglade kraftigt på vägen" vid Åkeborondellen, strax utanför Vimmerby.

Mycket riktigt blåste föraren positivt. Men...

– Inte heller den gången uppmättes det något straffbart värde vid kroppsbesiktningen på polisstationen i Vimmerby. Därmed är inte föraren misstänkt för något brott, säger Ulf Gollungberg.

Enligt kommunpolisen Håkan Karlsson är det rätt vanligt att misstänkta rattfyllor avskrivs, eftersom testen visar olika resultat.

– Det vi blåser med på gatan är ett så kallat sållningsinstrument som är inställt på 0,2 promille. Om det visar positivt måste föraren följa med till stationen för vidare provtagning med ett bevisinstrument. Då hinner det gå lite tid, så ligger föraren på gränsen kan promillehalten sjunka under 0,2. Om man exempelvis har 0,18 promille vid den andra mätningen är det inte straffbart.

Varför använder inte polisen "rätt" alkomätare direkt på vägarna?

– Vissa trafikgrupper kan ha bevisinstrument i sina bussar, men det är ingenting som en polispatrull kan ha med sig. Det är en stor apparat som består av två burkar, kan man säga. Därför används ett sållningsinstrument ute i trafiken och sedan är varje polisstation utrustad med ett bevisinstrument. Det ser likadant ut i övriga Sverige, säger Håkan Karlsson.

Gränsen för rattfylleri av normalgraden går alltså vid 0,2 promille alkohol i blodet. Vid en fällande dom i tingsrätten blir straffet böter eller fängelse i högst sex månader. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille och då kan det bli fängelse i upp till två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!