– Väljarna ska bedöma hur det har gått och hur partier och politiker skött sig. Mandatperioden blev ju mycket speciell med folkomröstningen och en helt ny majoritet. Det där med två kommunalråd straffar sig, det har retat upp många, säger hon.
Samtidigt tror hon att det är nyttigt för demokratin att centern hamnade i opposition, när Socialdemokraterna och Moderaterna bildade politisk koalition.
– Vi har förnyat och stärkt partiet. När man sitter i styrande position hinner man inte med partiarbetet, medlemsvården och att tydliggöra var man står.
– Egentligen vann ju oppositionen folkomröstningen, men majoriteten valde att sitta kvar. Jag tror att den stora tabben var att man inte tagit fram underlag som tydligt visade varför man skulle lägga ner skolorna. Det gjorde att folk kände sig kränkta, säger Ingela Nilsson Nachtweij.
Vad har majoriteten gjort som är bra?– De har blivit bättre på att lyssna. Exempelvis att försäljningen av resecentrum uteblev. Det är också bra att ett arbetsutskott har införts.
Vad tycker du om debattklimatet?– Det har också blivit bättre, inte lika hätskt som i förra valrörelsen.
Vilken är den viktigaste utmaningen för kommunen?– Att hitta en bra majoritet som kan samarbeta, utan en massa friktion som sätter käppar i hjulen. Vimmerby har ett bra läge och attraktionskraft. Men ligger tyvärr i östra Sverige och blir utan infrastruktursatsningar.
Vilka partier centern kan tänka sig att bilda majoritet med vill hon inte tala om före valet.
– Det är nog inte så dumt med en stark majoritet. SD hade blivit vågmästare om alliansen hade fortsatt efter förra valet, säger hon och konstaterar att länets tre stora kustkommuner styrs av konstellationer där både S och C ingår.
Vad ska en stark majoritet jobba med?– Bostäder. Vi vill byta mark med kyrkan och skapa ett nytt stort bostadsområde.
Hur ser ni på trygghetsboende?– Vi är överens med moderaterna att bygga ut Granen. Kommunen behöver sälja Granen för att den ska byggas utt. Det finns ganska mycket att göra, Vidala och skolan.
– Vi ska se till att förskola och skola får ordning på ekonomin. Det är pinsamt att rektorer saknar rutiner att följa sin ekonomi. Agneta Gathels utredning är stenhård att det inte är en åtgärd, utan en rutin. Nu hoppas vi på ett nytt politiskt ledarskap och en ny förvaltningschef för barn- och utbildning.
– Storleken och placeringen av en ny förskola är en het valfråga. Det är olyckligt att ett inriktningsbeslut togs. Vi kommer att konfrontera det, det är inte färdigpratat. Det finns inget byggbeslut. Detaljplanen är inte klar, men en väg projekteras. Processen går inte i takt, då blir det folkopinion.
Hur ska kommunen vara delaktig i arbete för en multihall?– Förstudien ska ta fram vad driften kostar. Den måste kommunen klara på sikt, men investeringen tror jag klaras tillsammans med näringslivet.
Hur ser du på skatten i Vimmerby?– Vi ska inte ha länets högsta skatt, Vimmerby har goda förutsättningar. Kanske vi kan nå en sänkning mot slutet av mandatperioden.
Du kandiderar till både kommunalrådsposten och till en riksdagsplats. Hur ska det bli med det?– Det krävs ganska många fler röster för en riksdagsplats till för centern i länet. Jag vill till riksdagen någon gång, men jag tar gärna kommunalrådsposten om rösterna inte räcker till en riksdagsplats.
Om ni gör ett raketval och du kommer in i riksdagen, vad händer då?– Då har vi listan och jag har pratat med Peter Karlsson och han är redo.