"Två tanter och en hemost"

Lucior och marknadskaruseller. Glada studenter och stolta tanter med hemystade ostar. Bränder, olyckor och en himla massa Bullerby Cup. Nu visas Janne Strömstens Vimmerbybilder på Astrid Lindgrens Näs. Och närmare Vimmerbyborna kan man nog inte komma. - Jag har alltid gillat det jordnära och vanligt folk, säger han.

Vimmerby2011-03-03 07:23


I mer än 30 år har han som Vimmerby Tidnings ständigt obekvämt arbetande fotograf och reporter följt smått som stort.
Så om Vimmerbyborna hittar nära och kära, grannar och arbetskamrater - eller rentav sig själva - på någon av de närmare 400 bilder som visas i utställningen "Två tanter och en hemost" på Astrid Lindgrens Näs är det inte särskilt konstigt.
- Men skyll inte på mig om ni inte är med, vädjade fotografen själv i samband med att utställningen öppnade igår.

Papperskassar
Urvalet har han nämligen inte haft ett dugg med att göra. Utställningsproducent Anneli Karlsson och bibliotekarie Maria Tunek har stått för det och tillsammans med utställningstekniker Tobbe Persson byggt en utställning med "rum i rummet".
- Upplevelsen blir starkare när man kan omslutas av en mängd bilder och vi har till slut lyckats koka ner det till tre teman - "Hembygd", "SOS-Alarm" och "Liv och kolifejs".
Och visst var det en utmaning att hitta ett tillvägagångssätt med tillgång till resultatet av 30 års arbete.
- Med ett snitt på 200 bilder i månaden handlar det om 70 000-75 000 bilder. Till att börja med kom han med två stora papperskassar fyllda med cd-skivor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om