– Det är ju så att vi hoppas att vi hittar alla fall och det är jätteviktigt att var och en går och provtar sig om man har symptom. Men vi kan inte säkert säga att bara för att vi inte har några fall så finns det ingen pågående smittspridning, säger Lisa Labbé Sandelin.
Enligt henne har de flesta fallen i Vimmerby kunnat kopplas ihop när man gjort smittspårning.
– De smittspårningarna är ju avslutade och det är väldigt skönt när man kan bryta ett kluster och stänga smittvägarna. Men det ska rätt mycket till innan man säger att det är ingen pågående smittspridning alls. Vi vet ju inte vad som sker under ytan.
Vad är de största riskerna för att återigen få en ökad smittspridning?
– Det är väl det här att det fortfarande är ganska lugnt i vårt län och då tänker man att faran är över. Man orkar inte riktigt, man är trött på att följa restriktioner och hålla avstånd, att man träffar lite mer folk, man umgås inte lika genomtänkt och man rör sig lite mer i samhället, och att det då kan ta fart med smittspridningen, säger hon.
– Vi vet ju inte heller hur mycket det här med att vi är mycket utomhus på sommaren och att luftfuktigheten är annorlunda jämfört med på vintern och att vi är mer inomhus och närmare varandra, hur mycket det spelar roll för den här infektionen. Det är svårt att säga vart vi är på väg. Helt klart att vi kommer fortsatt se lokala utbrott, men hur omfattande det blir är svårt att gissa i förväg.