Nu är det läge att vara extra noga med handhygienen. Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet sökningar på vinterkräksjukan på 1177 Vårdguiden dragit iväg, ett säkert tecken på att viruset är i omlopp.
– Vi hör talas om fall, och antalet provtagningar har också ökat något, men det är svårt för oss att ha någon riktig koll eftersom vinterkräksjukan inte lyder under smittskyddslagen. Provtagning används mest vid smittspridning inom vården eller utbrott i samhället, på exempelvis skolor eller restauranger, säger Lisa Labbé Sandelin.
De närmaste veckorna väntas en ökning i antal smittade.
– Vi vet inte om toppen blir senare i år och när den kommer. Om det blir rekordår eller inte vet vi inte förrän efteråt, men just nu ser det inte ut så.
På hälsocentralen i Vimmerby har än så länge inte några patienter sökt för vinterkräksjuka
– Helst vill vi inte att man söker alls, det är så smittsamt och går oftast över på tre dagar. Men vi har däremot hört att det finns de som insjuknat, säger verksamhetschef Camilla Ljungdahl.
I första hand gäller egenvårdsråd, som att dricka lite och ofta, använda vätskeersättning om man kräks mycket eller har kraftiga diarréer och äta små portioner soppa, vitt bröd, kokt fisk och ris när man känner sig lite bättre.
– Söka vård ska man först göra om man är mycket trött och svag, haft diarré i mer än en vecka, kräkts mer än ett dygn utan att det avtar. Då ska man alltid ringa innan, för att inte riskera att smitta andra i till exempel väntrummet, säger Camilla Ljungdahl.
Inom äldreomsorgen i Vimmerby har man också, så här långt, skonats från årets virus.
– Vi har inte fått någon vinterkräksjuka vare sig bland brukare eller medarbetare. Vi jobbar aktivt med basala hygienrutiner för att förhindra och minimera eventuella utbrott, säger verksamhetschef Karin Holmgren.
Det finns ingen medicin mot kräksjuka, men en hel del man kan göra för att skydda sig och sina barn.
– Tvätta händerna med tvål och vatten. Lär barnen att tvätta händerna lika länge som det tar att sjunga ”Blinka lilla stjärna”. Handsprit, som kan vara ett bra komplement mot bakterier, har däremot sämre effekt mot de virus som ger vinterkräksjuka, så enbart handsprit är inte alls lika bra, säger Lisa Labbé Sandelin.
Men huskuren vitpeppar?– Det tror jag inte på. Men vill man prova är det väl ingen fara. Så är det förstås viktigt att man stannar hemma till man är frisk. På förskolor är det också bra om barnen inte deltar i köket eller brer sina egna mackor när det är många magsjuka.
Vissa klarar sig undan helt och hållet.
– Vi brukar säga att en femtedel inte tar upp viruset, och aldrig får vinterkräksjuka.