Rensar garderoben och skänker kläder till äldre

Klädintresserade tvillingsystrarna Monica och Barbro Kårbro ville göra något mer personligt av senaste garderobsrensningen. Det blev modevisning för de äldre på Vimarhaga och Borghaga med extrabonusen ”ta det ni gillar”. ”Jätteroligt, det är kul med kläder”, säger Maija Pulkkinen-Sandman, 90, som hittade ny favoritblus.

Maija Pulkkinen-Sandman, 90 och Gunilla Karlsson, 72, får känna på materialet. "Vi kan lova att varje plagg håller kvalitet och att de blir ensamma om det", säger Monica Kårbro.

Maija Pulkkinen-Sandman, 90 och Gunilla Karlsson, 72, får känna på materialet. "Vi kan lova att varje plagg håller kvalitet och att de blir ensamma om det", säger Monica Kårbro.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-07-11 20:00

På vård- och omsorgsboende Vimarhaga och Borghaga har många damer fått lite nytt i garderoben. Och det tack vare klädtokiga systrarna Monica och Barbro Kårbro i Vimmerby.

– När man har stor garderob – och bor litet – måste man rensa ur ibland, säger Monica.

Vid senaste rensningen spånade systrarna. Kunde de hitta på något annat än att skänka kläderna till de vanliga välgörenhetsorganisationerna?

– Eftersom vi båda jobbat med äldre och brinner för att man ska ha det bra hela livet kom vi på idén att lämna kläderna här, säger systrarna när vi ses på en efterprovning på Borghaga, där en kvinna fastnat för en vändbar kappa i syntetskinn, som sitter som en smäck.

undefined
Maija Pulkkinen-Sandman och Gunilla Karlsson provar kläder. Monica Kårbro hjälper till.

De gjorde mer än att bara lämna. Syrrorna gjorde ett litet event och ordnade modevisning.

– Med snittar och bubbel som personalen hade fixat. Det blev väldigt lyckat, det riktigt lyste i ögonen på pensionärerna.

Kläder, smycken, sjalar och hattar levererades till boendena, allt försett med prislappen "gratis" och noll dubbletter.

– Det som blev över efter att vi mannekängat låter vi vara kvar en vecka för att de ska få chansen att prova igen. Och efter det kan personalen få köpa kläder till snälla priser. Pengarna ska gå tillbaka till de äldre, som de kan använda till något kul.

Varför gör ni det här?

– Även gamla människor har ett egenvärde och förtjänar livskvalitet livet ut, men ibland blir de lite undanskuffade. Man behöver få känna sig fin även när man är lite äldre, säger Barbro.

undefined
Håll i hatten! Tvillingarna Monica och Barbro Kårbro har ett stort klädintresse sedan barnsben. "Har man stor garderob och bor litet måste man rensa ibland", säger Monica.

Men kläder, kan det inte kännas lite ytligt?

"Nej", protesterar systrarna, som har sin egen mamma som förebild:

– Hon var duktig på att sy och redan som små hade vi annorlunda kläder, av bra kvalitet. Fram till tonåren klädde vi oss lika, sedan hittade vi våra personliga stilar. Kläder är individuellt, personligt och kreativitet. Alla människor är kreativa, bara man får möjlighet till det. "Rätt kläder gör att man blir mer jag", som någon sa.

undefined
"Blir jag snygg i den här?" Monica Kårbro testar brosch i håret, och får kanske ett ok från Maija Pulkkinen-Sandman

Deras förhoppning är att deras lilla projekt ska ge ringar på vattnet.

– Det vore så kul om det här kunde inspirera andra utifrån att hitta på saker för äldre, det behöver inte vara något märkvärdigt. Många skulle säkert sätta värde på att bli fixad i håret, att någon hjälper en att smörja in en hudkräm. Är man duktig på att baka kan man baka några sockerkakor och fixa fika.

Men alla kanske inte tänker på att man som utomstående privatperson kan göra sånt här på ett boende?

– Nej, det är inte så vanligt, tyvärr. Men väldigt välkommet. När Barbro och Monica hörde av sig sa jag bara ”yes!”, det vore fantastiskt om fler ville bjuda på sig själva och sin tid, säger Anja Gerstenkorn, aktivitetssamordnare.

Några som också sa ”yes!” var Maija Pulkkinen-Sandman, 90 och Gunilla Karlsson, 72.

undefined
Gunilla Karlsson kollar om det finns något mer hon gillar. "Igår hittade jag en fin, tunn poncho och en sjal."

– Det här var jätteroligt. Jag har absolut ett klädintresse, det är kul med kläder. Men det är svårt att ta sig till affärerna i stan, jag har mina barn långt bort, säger Maija, som fastnat för ett mjukt hårband och en finblus.

– Jag har mycket i garderoben, ändå vill man ha lite nytt ibland, säger Gunilla.

Men att det bara var att plocka med sig det man gillade, det kändes nästan lite för bra.

– Det här är man ju inte van vid, att saker är gratis. Så snällt, säger Maija.

undefined
Maija Pulkkinen-Sandman, 90 och Gunilla Karlsson, 72, får känna på materialet. "Vi kan lova att varje plagg håller kvalitet och att de blir ensamma om det", säger Monica Kårbro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!