Coronavirusets effekter har slagit hårt mot restaurang- och nöjesbranschen.
På Hotell Ronja – där nöjespalatset Prime ingår som en viktig del av verksamheten – har ägaren Linda Carlsson tvingats till drastiska åtgärder för att säkra upp driften.
– Allt som vi hade planerat och bokat in till våren har blivit inställt. Alla konferenser, alla event och evenemang. Så därför har vi beslutat att korttidspermittera personalen tillsvidare.
Hur många anställda är det som berörs?
– I stort sett allihop. Över 90 procent. Personalen har fått information och jag har meddelat facket, så nu väntar jag bara på ett godkännande.
Är du orolig för verksamheten på lång sikt?
– Om inte ALV kan öppna så är jag orolig för hela Vimmerby. Även om vi skulle klara oss, så faller så mycket annat i samhället. Allt påverkas, som ett enda dominospel, säger Linda Carlsson och fortsätter:
– Och alltså... man vet nästan ingenting! Det kan ju komma riktlinjer om att Hotell Ronja måste stänga helt, och då får vi bara hoppas att vi kan hantera de andra löpande kostnaderna – för någon personal kommer vi inte ha råd med.
Permitteringar av personalen kan även bli aktuellt framöver på Kharma, som drivs av Christopher Novratidis. Men i dagsläget handlar det främst om att anpassa sig till den rådande situationen – för att försöka rida ut den värsta corona-stormen.
– Vi har tappat en hel del i omsättning – precis som många andra i vår bransch. Samtidigt så tickar kostnaderna för hyra och el på, och vi måste anpassa kostymen efter kostnaderna. Så enkelt är det bara, säger Kharmas ägare Christopher Novratidis.
Vad innebär det rent konkret för Kharmas verksamhet?
– Det som kommer att hända i nuläget är att en del fastanställda kommer få gå ner på timmar. Men så länge inga myndigheter eller liknande säger att vi måste stänga igen stället, så kör vi på som vanligt med restaurangen och puben.
Kharma kommer dock framöver att kapa vissa kostnader, genom att köra vanliga pubkvällar istället för planerade klubbkvällar.
– Det som skiljer är att på pubkvällar har vi ingen dans, och det gör att vi slipper kostnader för vakter och discjockeys, förklarar Christopher Novratidis.
Vi har sökt Vimmerby kommuns utvecklingschef, Thomas Svärd, för en kommentar gällande det ansträngda läget inom restaurang- och nöjesbranschen. Dock utan framgång.