Däremellan sitter Guldkringlan i kläm och med det riskerar företaget och Vimmerby att mista den möjliga expansion företaget står inför.
– Vi har fått en gigantisk stor förfrågan från ett världsföretag om att tillverka produkter åt dem i Vimmerby. Det kan ge 10-12 jobb. Det är heller ingen hemlighet att vi redan växer så det knakar och Vimmerbyborna har hittat till vår butik. Därför behöver vi större lokaler och vi behöver också ligga lättillgängligt till med tanke på butiken, säger Joakim Hesselgård, vd för Guldkringlan i Vimmerby.
Det fick företaget att intressera sig för gamla VTT-fastigheten på södra industriområdet. Den ägs av Fastighetsbolaget Maskingatan AB, ett dotterbolag till den andelsförening som tidigare även ägt Vimmerby Tidning.
Större delen av fastigheten är sen många år uthyrd till Vimmerby kommun som skulle använda det som företagshotell. Avtalet är på 20 år och går ut den 28 februari 2027.
Guldkringlan tog upp en dialog med både kommunen och fastighetsägaren om att hyra 1 000–1 500 kvadratmeter i VTT-fastigheten.
– Vi har haft en diskussion med fastighetsägaren och resonerat om hur vi skulle kunna göra med en ny hyresgäst i och med att vi är andrahandsuthyrare, men vi har inte kommit till någon lösning kring det, säger Jacob Käll (C).
– Vi anser att det inte är lämpligt att vi tar på oss ett så här stort och långvarigt hyreskontrakt som det här skulle bli, i och med att vi har för avsikt att kliva av vårt avtal med fastighetsägaren så snart det går ut 2027. I ett sånt läge är det bättre att fastighetsägaren direkt står som hyresvärd, men det tackade fastighetsägaren nej till, säger Jacob Käll.
Han hänvisar också till att det skulle finns juridiska svårigheter med besittningsrätten med ett andrahandskontrakt.
I nuläget har kommunen mindre delar av fastigheten uthyrd på kortare kontrakt.
– Det är bland annat till Ljunghäll som har lager där, säger Jacob Käll.
Dan Edlund är talesperson för Fastighetsbolaget Maskingatan.
– Vi har tackat nej till att bryta ut en del av fastigheten som kommunen hyr. Det ser vi som olämpligt och onödigt krångligt och det grundläggande syftet med avtalet mellan oss och kommunen är att kommunen ska använda fastigheten som ett slags företagshotell, säger Dan Edlund.
– Vi är däremot beredda att stå för investeringar som krävs för att anpassa lokalerna för en ny verksamhet. Det förstår vi att kommunen inte vill göra med bara fem år kvar på kontraktet. Vi brukar kräva minst tioårskontrakt i såna fall.
Han ser att en uppgörelse kring investeringskostnader och hyror med tre parter kräver en del administration.
– Det blir en del jobb med det, men det går att lösa. Sen tar vi givetvis över som hyresvärd när kommunen kliver ur avtalet, säger Dan Edlund.
Guldkringlan har nu släppt planen på VTT-fastigheten och letar efter andra lösningar.
– Jag har respekt både för hur kommunen och fastighetsägaren ser på sin situation och säger inget mer om det. Kommunen har även visat oss andra alternativ. De passar bra för produktionen, men inte så bra för butiken, säger Joakim Hesselgård.
Vad händer nu?
– Det vet jag inte. Ingen kan trolla. Just nu diskuterar vi med vår nuvarande hyresvärd för att se vilka möjligheter som finns här. Läget är bra för butiken, men vi är alltför trångbodda.
Hur ser du på risken att lokalfrågan gör att ni mister den stora förfrågan?
– Då finns det en stor risk att vi tvingas tacka nej, men det finns också en aspekt att vi kan lägga produktionen i någon annan kommun som Hultsfred eller Västervik. Vi är inte bundna att ha produktionen i Vimmerby.