Strax innan torsdagens presskonferens med region Kalmar inleddes meddelades det genom ett pressmeddelande att de skärpta regionala rekommendationerna kommer att upphöra.
– Smittläget med antalet bekräftade fall och belastningen på slutenvården går ner och har minskat på ett väldigt tydligt sätt de senaste två veckorna. Därför har jag i egenskap av smittskyddsläkare tagit beslut om att häva alla regionala rekommendationer från och med den 31 maj, säger Lisa Labbé Sandelin i inledningen av presskonferensen.
Rekommendationerna som upphör efter 30 maj:
* Alla begränsar sina sociala kontakter och inte träffar andra än dem de bor med utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen.
* Inte anordna eller delta i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas, till exempel middagar och fester, publik vid idrottsevenemang och firande av högtider.
* Den som arbetar i en verksamhet där utbrott av covid-19 förekommer undviker vistelse i samhället så mycket som möjligt under den tid utbrottet pågår.
* Vuxna inte tränar tillsammans med andra inomhus.
Dock blir en rekommendation kvar och kommer att gälla fram till den sista augusti, det gäller rekommendationen om att använda munskydd på arbetsplatser vid konstaterad smitta.
På frågan om hur man ska tänka inför sommar och semester hänvisar Lisa Labbé Sandelin till nationella påbud från Folkhälsomyndigheten och regeringen.
– Jag tror att oavsett vad som gäller så behöver man oavsett om man är privatperson eller arrangör ha en plan B för läget kan förändras snabbt, säger hon.
– Det har varit en drastisk förändring bara under den senaste en, en och en halv vecka. Den officiella siffran som kom i morse visar att vi har elva patienter totalt, varav fyra intensivvårdas, berättar Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Det minskade trycket på sjukvården innebär att man delvis kan återgå till ett mer normalt läge och återuppta viss verksamhet som stått tillbaka under pandemin. Men man är också redo för att läget kan förändras snabbt.
– Om vi tittar på sjukhusen så ser vi en snabbare nedgång i år än förra året. Alla signaler talar för att det kommer fortsätta på det här sättet men vi kan inte ropa hej än, utan måste vara beredda på ett bakslag, säger Rosenqvist.
Hur mycket tror ni att de skärpta rekommendationerna har spelat in i att smittspridningen har minskat de senaste veckorna?
– Här tror jag det är flera faktorer som samverkar. Dels årstiden och vädret, när dygnstemperaturen steg över tio grader så var det ungefär samtidigt som fallen sjönk. Vi ändrar vårt beteende och är ute på ett annat sätt när det blir varmare. Sen bedömer jag också att de regionala rekommendationerna har haft viss effekt i och med att de har gått ut på att man inte ska samlas och jag tror att vi kunnat undvika en hel del fall på grund av detta, säger Labbé.
– Sen så är det också naturligtvis att vaccinationerna gör sitt också, kanske inte riktigt än att det har stor effekt på smittspridningen men vi ser väldigt tydlig effekt på de som är 70+ och äldre.
Labbé Sandelin skickar med en påminnelse:
– Jag vill påminna om att Folkhälsomyndighetens föreskrifter gäller allt jämt, alla har en skyldighet att följa detta, det gäller både vaccinerade och de som varit smittade.