"Tydligast politik för miljö och landsbygd"

På ett sätt är EU-valet viktigare än riksdagsvalet. Det menar den centerpartistiske EU-parlamentarikern Kent Johansson som besökte Vimmerby i veckan. - EU:s budget berör Kalmar län mer än vad riksdagen gör, säger han.

Vill åka tillbaka till Bryssel. Centerpartiets förstanamn Kent Johansson vill behålla sin plats i EU-parlamentet. I torsdags besökte han Vimmerby.

Vill åka tillbaka till Bryssel. Centerpartiets förstanamn Kent Johansson vill behålla sin plats i EU-parlamentet. I torsdags besökte han Vimmerby.

Foto:

Vimmerby2014-05-16 06:34


Mycket av EU-debatten kommer ofta att handla om mindre frågor: varg, snus och ostkaka. Men de tre största delarna av EU:s budget går till livsmedel/landsbygd, utveckling och forskning - och sex av tio kommunala beslut härrörs från beslut på EU-nivå.
- På så sätt är EU närmare Kalmar län än regeringen och riksdagen. Det är ett problem att de som berörs mer av EU-valet röstar i mindre utsträckning än de områden som berörs mindre, som exempelvis Stockholm, säger Kent Johansson som varit parlamentariker sedan hösten 2011.

"Klimatet viktigast"
Leif Larsson (C) håller med:
- Kalmar län var skeptiskt till EU, men det är här det faller ut mest pengar. Bara i utvecklingspengar får länet 1,2 miljarder under en sjuårsperiod. Det är den största summan som vi kan använda till utveckling och det gör att vi kan jobba med grön utveckling, infrastruktur och näringslivet.
Johansson menar att EU-parlamentet ska fatta beslut om en övergripande inriktning och målsättning, men att vägen till målen ska ligga på nationell och regional nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om